Nieuws
dinsdag, 02 aug 2022

Straffen wegens vluchtmisdrijf moeten volledig worden uitgevoerd

In Temse werd gisteravond een 16-jarige jongen door een personenwagen van de weg gemaaid en enkele dagen geleden overkwam een 45-jarige jogster in Hoepertingen net hetzelfde. Beiden stierven ter plaatse en in beide gevallen pleegde de dader vluchtmisdrijf. “Het aantal gevallen van vluchtmisdrijf stijgt fors, in 2021 tot 2.511 in Vlaanderen, 972 in Wallonië en 706 in Brussel”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “We moeten dit dringend aanpakken en daarom moeten de bestraffingen volledig uitgevoerd worden, moet de prijs van een alcoholslot naar beneden en moeten onverzekerde wagens sneller in beslag worden genomen.”

Wie vluchtmisdrijf pleegt na een ongeval met materiële schade kan een geldboete krijgen tot 6.400 euro, een rijverbod tot vijf jaar en een mogelijke gevangenisstraf tot zes maanden. In geval van lichamelijke schade is dit maximaal een boete tot 40.000 euro, een levenslang rijverbod en een mogelijke gevangenisstraf tot vier jaar. “De wet voorziet wel straffen”, aldus Dillen, “maar helaas worden deze onvoldoende uitgevoerd en daar ligt het kalf gebonden. Het effectief doen uitvoeren van een bestraffing wegens vluchtmisdrijf zou al een goed afschrikkingsmiddel betekenen.”

“We moeten laf en asociaal gedrag als een vluchtmisdrijf zoveel mogelijk beperken en bestraffen”

Statistieken tonen aan dat in een kwart van het aantal vluchtmisdrijven bestuurders een alcoholcontrole willen ontlopen. Ook in Temse bleek de dader, die enkele kilometers verder gevat kon worden omdat hij tegen een verlichtingspaal was aangereden, zwaar onder invloed van alcohol. “Het Vlaams Belang is absoluut voorstander van een alcoholslot zodat een bestuurder die onder invloed is gewoon niet meer kan vertrekken”, vervolgt Dillen. “De reden waarom vandaag nog zo weinig voertuigen uitgerust zijn met een dergelijk slot is de kostprijs ervan. Voor de aankoop en installatie ervan loopt deze al snel op tot 3.000 euro. Deze prijs aanzienlijk doen dalen zal ervoor zorgen dat het slot in meer gevallen aan bestuurders kan worden opgelegd en dat zou de veiligheid van weggebruikers, inzonderheid voetgangers en fietsers, exponentieel ten goede komen.”

Maar alcohol of drugs zijn lang niet de enige reden waarom bestuurders voor het hazenpad kiezen. “We zien dat vooral in Brussel het aantal gevallen van vluchtmisdrijf zienderogen stijgt”, aldus nog Dillen. “Niet omdat in de hoofdstad zoveel meer mensen onder invloed van alcohol rondrijden, wel omdat er zovelen niet in orde zijn met onder meer de verzekering of de autokeuring. En met het stijgende aantal mensen die moeite hebben het einde van de maand te halen, zal dit er zeker niet op verbeteren. We pleiten er dan ook voor dat er, meer dan nu het geval is, proactief op zoek gegaan wordt naar voertuigen die niet in regel zijn. Onverzekerde wagens moeten in beslag worden genomen en voertuigen van veelplegers moeten worden verbeurdverklaard.”

“Aan een vluchtmisdrijf mag je niet licht tillen. Slachtoffers overlijden soms omdat ze niet snel genoeg medische hulp hebben kunnen krijgen”, besluit Dillen. “We moeten dan ook absoluut dit laf en asociaal gedrag zoveel mogelijk beperken en bestraffen.”