Nieuws
donderdag, 01 sep 2022

Strafuitvoering blijft een lachertje

Tot vandaag, 1 september 2022, hoefden tot drie jaar cel veroordeelde criminelen geen dag in de cel te verblijven. “Minister Van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zou hier naar eigen zeggen verandering in brengen en hen voortaan minstens enkele maanden laten opsluiten”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Marijke Dillen. “Maar door met kwistig met extra strafkortingen te strooien, verandert er in de praktijk nauwelijks iets aan de strafuitvoering.”

“In juni 2021 verklaarde ‘minister van Aankondigingen’ Van Quickenborne nog dat ‘zelfs 15 dagen cel zou worden uitgevoerd’”, herinnert Dillen zich. “Nu is dat voornemen teruggeschroefd op een manier zoals enkel Van Quickenborne dat kan: Er schiet niets meer van over! Van 15 dagen effectieve uitvoering luidt het nu dat ’24 maanden effectieve celstraf twee maand gevangenis is’.”

“Het gebrek aan strafuitvoering is een gruwelijk signaal naar de maatschappij toe”

Nadat de inwerkingtreding van de desbetreffende wet maar liefst twaalf keer werd uitgesteld zou het vanaf vandaag dan ook eindelijk zover zijn en zouden alle 'korte' straffen van twee tot drie jaar ook effectief uitgevoerd worden. De straffen tussen de één en twee jaar zouden - tenzij de regering beslist om ook dat opnieuw uit te stellen - worden uitgevoerd vanaf september 2023.

“Vanuit het gevangeniswezen klonk er evenwel bijzonder grote twijfel”, aldus Dillen. Zo stelde Vincent Spronck, directeur van de gevangenis van Bergen en tegelijk co-voorzitter van de Belgische Federatie van gevangenisdirecteurs, dat niemand hier klaar voor is. Dit vanwege de overvolle gevangenissen. Volgens recente cijfers van het gevangeniswezen zitten er nu 10.935 mensen in de cel terwijl er maar plaats is voor 9.500. In cellen die gemaakt zijn voor één persoon, zitten gedetineerden vaak met twee of drie samen.”

“Hiermee geconfronteerd maakte Van Quickenborne een zoveelste 180 graden-bocht”, stelt Dillen tot slot vast. “Na 1/3de van de straf kan een veroordeelde in principe vragen om vervroegd in vrijheid te worden gesteld. En zes maand daarvoor kan er door de veroordeelde al verzocht worden om een enkelband, hetgeen bijna altijd wordt toegekend. Iemand die dus wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, zal in dit geval slechts twee maanden naar de gevangenis gaan. Het is momenteel gemakkelijker om uit de gevangenis te geraken dan om erin te komen. De oude Wet-Lejeune is dus weer helemaal terug.”