Nieuws
vrijdag, 30 dec 2022

Strengere regels voor sociale huurders niet verregaand genoeg

Foto: iStock. Strengere regels voor sociale huurders niet verregaand genoeg

Sociale huurders zullen vanaf 1 januari zich verplicht moeten inschrijven als werkzoekende bij de VDAB en een betere kennis van het Nederlands hebben. Zoniet riskeren ze boetes tot 5.000 euro. “Sociale huurders die kunnen werken moeten een inspanning leveren, maar of dit veel zal veranderen is hoogst twijfelachtig”, zegt Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer. “De strengere taalkennisvereiste is een lachertje en bovendien vrezen we dat de opvolging opnieuw in de vergeethoek zal raken.”

De Vlaamse regering zal vanaf 1 januari 2023 de voorwaarden voor sociale huurders verstrengen. Zij zullen zich verplicht als werkzoekende moeten inschrijven bij de VDAB. De verplichting geldt zowel voor sociale huurders die nu al een sociale woning bewonen, als voor nieuwe sociale huurders. Zij krijgen een termijn van drie maanden om dit te doen. De woonmaatschappijen zullen vanaf 1 april hun huurders controleren. Wie niet in regel is en herhaaldelijk geweigerd heeft om zich in te schrijven, riskeert een administratieve boete, die tot 5.000 euro kan oplopen. Daarnaast verhoogt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) ook de taalkennisvereiste van A1 naar A2 van het Europees referentiekader. Vanaf de toewijzing van de sociale woning krijgen sociale huurders twee jaar de tijd om dit niveau te behalen. De boetes bij niet-naleving kunnen hiervoor eveneens oplopen tot 5.000 euro.

“Geldboetes alleen zijn niet voldoende”

“Een verplichte inschrijving bij de VDAB voor sociale huurders die arbeidsgeschikt zijn, is een goede maatregel”, zegt D’haeseleer. “Alleen had dit voor ons straffer gemogen. Zo zijn er enkel geldboetes voorzien en niet de mogelijkheid om eventueel de sociale woning te verliezen. Sociale huisvesting is gebaseerd op solidariteit van de Vlaamse belastingbetaler en dan mogen de sociale huurders die kunnen werken, toch ook een inspanning leveren. Of dit echter veel zal veranderen is hoogst twijfelachtig.”

D’haeseleer is echter niet onder de indruk van de verstrenging op vlak van taalkennis. “De strengere taalkennisvereiste is een lachertje aangezien het hier nog steeds om een heel minieme basiskennis Nederlands gaat. Wij hebben er dan ook voor gepleit om minimaal niveau B1 te eisen.”

Het Vlaams Belang heeft ook grote twijfels bij de opvolging van de strengere regels. “De naleving van de taalkennisvereiste was in het verleden al een grote flop te bij de sociale woonactoren”, aldus D’haeseleer. “Met de nog steeds in volle ontwikkeling zijnde woonmaatschappijen vrezen we dat de opvolging opnieuw in de vergeethoek zal raken.”