Nieuws
zaterdag, 01 jun 2024

Strijd voor klimaat rechtvaardigt geen kunstvernieling

Foto: iStock. Strijd voor klimaat rechtvaardigt geen kunstvernieling

Het Vlaams Belang herhaalt zijn pleidooi om het opzettelijk beschadigen van graven, monumenten en kunstvoorwerpen strenger te bestraffen. “Vandaag is de strafmaat een gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar”, zegt Kamerlid Katleen Bury. “Om onze kunstschatten beter te beschermen tegen extreem-linkse vandalen moeten we dit optrekken naar zes maanden tot drie jaar. Onze partij diende hierover eerder al een wetsvoorstel in.”

Vandaag werd een jonge vrouw opgepakt die in het Parijse Musée d’Orsay het schilderij ‘de klaprozen’ van Claude Monet had afgeplakt. De door de impressionistische meester in 1873 gepenseelde klaprozen werden overplakt met een beeltenis van een roodkleurig apocalyptisch landschap. “De linkse extremiste in kwestie wou daarmee blijkbaar de gevolgen tonen van een opwarming van de aarde met vier graden celsius”, aldus Bury. “De vraag is nu welke blijvende schade het werk aan deze aanslag overhoudt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci, die dit jaar nog overgoten werd met soep, werden ‘de klaprozen’ niet door glas beschermd.”

“Toekomstige vandalen mag geen signaal van straffeloosheid worden gegeven”

Het Kamerlid benadrukt dat deze tegen kunst gerichte linkse vernielzucht geen louter Frans fenomeen is. Ook in Vlaanderen werden al kunstschatten geviseerd. “Maar worden de ‘activisten’ zoals de terroristen in kwestie doorgaans worden genoemd, niet afdoende bestraft”, gaat Bury verder. “Zo kreeg in november een klimaatterrorist die zich aan een schilderij van de Vlaamse primitief Jan Van Eyck had vastgekleefd, slechts een opschorting van straf. Een gevaarlijk precedent voor ons kunstpatrimonium, want op die manier wordt aan toekomstige vandalen een signaal van straffeloosheid gegeven.”

“Geen enkele strijd, ook niet deze voor het klimaat, rechtvaardigt dit soort criminaliteit of terreur” besluit Bury. “Vernieling en beschadiging van kunstvoorwerpen gericht zijn, moeten veel harder aangepakt worden. Om ze beter te beschermen tegen extreem-linkse waanzinnigen, is een ernstige bestraffing absoluut noodzakelijk.”