Nieuws
dinsdag, 07 feb 2023

Stroomnet kan combinatie tijdelijk openhouden oudste kerncentrales en bouw nieuwe gascentrales niet aan

Foto: iStock. Stroomnet kan combinatie tijdelijk openhouden oudste kerncentrales en bouw nieuwe gascentrales niet aan

De federale regering onderzoekt dan toch de mogelijkheid om de oudste kerncentrales open te houden tot 2027. Maar het lijkt erop dat daarmee andere problemen kunnen opduiken. Zo zou het hoogspanningsnet in het oosten van het land veel te zwak zijn om zowel de stroom uit Tihange als de stroom uit de geplande gascentrales en alle internationale energieverkeer te verwerken. “Vivaldi blijft de realiteit negeren”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. Maar er moet een echte oplossing komen, voordat het te laat is en het net instort. We lijken wel te leven in een ontwikkelingsland, terwijl ons elektriciteitsverbruik binnen afzienbare tijd zal verdubbelen omwille van de energietransitie.

De oudste kerncentrales twee jaar langer openhouden dan voorzien in de Wet op de Kernuitstap, dat klinkt als een positief begin. Maar hoogspanningsnetbeheerder Elia zou erop wijzen dat daarbij andere problemen dreigen op te duiken. In combinatie met de geplande gascentrales in Seraing en Les Awirs zou het langer openhouden van de kerncentrales leiden tot een overbelast stroomnet. De zoveelste blunder in het dossier van de kernuitstap volgens het Vlaams Belang. “Er is geen marge meer op het hoogspanningsnet, en dat is een direct gevolg van het gebrek aan inzicht, aan planning en aan vastberadenheid van deze en de vorige regeringen”, aldus Van Lommel. “Het te zwakke hoogspanningsnet baart de mensen van Elia al jaren zorgen. Het is als dusdanig zeker geen verrassing, maar in dit land ligt een onderwerp als kernenergie politiek veel te gevoelig om het openlijk te kunnen bespreken. Bovendien verwacht men dat mensen zich massaal beginnen te verwarmen met een warmtepomp of elektrisch te rijden, terwijl er nooit werd nagedacht over de kritische infrastructuur om dat mogelijk te maken.”

“We moeten voorkomen dat het net volledig instort”

“Als je de problemen niet durft benoemen, kan je uiteraard ook niet aan een noodzakelijke, snelle oplossing komen”, vervolgt Van Lommel. “Energiespecialist Joannes Laveyne (UGent) heeft de beleidsmakers eerder al gewaarschuwd voor deze problemen, maar hij vond geen gehoor. In plaats van te luisteren, blijft Vivaldi ballonnetjes oplaten.”

“Het hoogspanningsnet is eigenlijk als een autostrade, er kunnen maar een beperkt aantal auto's tegelijk op”, merkt Van Lommel tot slot op. “De federale regering wil nu zowel de oude kerncentrales wat langer openhouden als bijkomende gascentrales bouwen. En dat ten koste van de stabiliteit van het stroomnet. Het ondoordacht energiebeleid van de afgelopen twintig jaar blijft een blunder van jewelste en zorgt ervoor dat men maar wat blijft rommelen in de marge.”