Nieuws
maandag, 29 apr 2024

Studie bevestigt dat Vlaams Belang weegt op het beleid

Foto: iStock. Studie bevestigt dat Vlaams Belang weegt op het beleid

Het Vlaams Belang is niet verbaasd over de analyse van de Universiteit Antwerpen dat, op Groen en PVDA na, alle partijen onder druk van het Vlaams Belang de voorbije jaren rechtsere migratiestandpunten zijn gaan innemen. “Onze partij weegt ontegensprekelijk op het beleid, wat op zich een stem voor het Vlaams Belang al nuttig maakt”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. “Maar om ook tot een effectieve verandering in het beleid te komen, is het een noodzakelijke stem.”

De politicologen Laura Jacobs en Stefaan Walgrave van de Universiteit Antwerpen namen de migratiestandpunten van de verschillende partijen in de stemtest van VRT en De Standaard onder de loep, en constateerden een opvallend grote overlap tussen de stellingnames van partijen als Vooruit en de Cd&v en deze van het Vlaams Belang. “Vooruit en de Open Vld delen vandaag de helft van de migratiestandpunten met onze partij, en de Cd&v zelfs zeventig procent. Dat is een sterke stijging vergeleken met 2019, toen dat voor de socialisten nog dertig procent was, en voor de Cd&v vijftig procent”, stelt Van Grieken vast. “Die toenadering in visie is er alleszins niet gekomen door een wijziging van onze kant.”  

“Met de Franstaligen kunnen die standpunten nooit beleid worden”

Het Vlaams Belang merkt op dat Vooruit en de Cd&v, waar het bijvoorbeeld gaat over de verstrenging van de voorwaarden om een leefloon te krijgen, over de vereiste kennis van het Nederlands om recht te hebben op een sociale woning, of over boerkini's in openbare zwembaden, volledig de visie hebben overgenomen van de partij die ze weliswaar zodanig verafschuwen dat ze er nog steeds een cordon sanitaire omheen leggen.

“Het is op zich een goede zaak wanneer de andere partijen meer en meer het licht beginnen te zien, en de migratiestandpunten van het Vlaams Belang overnemen. Maar we zijn er uiteraard nog lang niet”, besluit Van Grieken. “Eerst is er de strijd om de ideeën, vervolgens de strijd om de kiezer, en tenslotte de strijd om de macht. Vooruit, de Open Vld of de Cd&v mogen dan wel meer en meer verstandige en correcte standpunten verkondigen, in een regering gedomineerd door de Franstaligen zal geen van hen die standpunten effectief tot beleid kunnen maken. Daar kan enkel het Vlaams Belang voor zorgen. En wees gerust, we komen eraan.”