Nieuws
dinsdag, 09 nov 2021

"Stuur ons leger naar Poolse grens met Wit-Rusland"

De situatie aan de Poolse grens escaleert zienderogen. Sinds augustus is er een ware migratie-invasie aan de gang en proberen illegale migranten massaal om de grens tussen Wit-Rusland en Polen over te steken. Ze worden daartoe aangezet door de Wit-Russische leider Alexandr Loekasjenko, als wraakactie omwille van de EU-sancties tegen Wit-Rusland. Het Vlaams Belang pleit voor evenwel voor “Europese solidariteit” en vindt dat “België het leger moet sturen om militaire hulp aan te bieden, want dat is ook in ons belang”.

Polen stuurde nog maar eens extra veiligheidstroepen naar haar 400 km lange grens met Wit-Rusland, wat het totale aantal op 12.000 aanwezige militairen brengt. En dat is nodig. Er is immers een ware migratie-invasie aan de gang. Grote hoeveelheden illegalen werden de afgelopen dagen door Wit-Russische eenheden richting de Poolse grens geëscorteerd. Waarom? Omdat de Wit-Russische dictator Alexander Loekasjenko hen als wapen gebruikt tegen de EU, die hij wil treffen vanwege de sancties die tegen zijn land lopen. De situatie escaleert intussen totaal: de Poolse militairen worden op dit moment zelfs fysiek aangevallen. Beterschap lijkt er door de besluiteloze en tandeloze EU niet op komst.

Van Grieken over zending leger ter bescherming Poolse grenzen: “Dit is ook in ons belang”

Het Vlaams Belang pleit er daarom voor om militaire hulp aan te bieden door het leger te sturen. “Men heeft in dit land altijd de mond vol over Europese solidariteit”, licht Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) toe. “Wel, tijd om dat in de praktijk om te zetten. Premier Alexander De Croo (Open Vld) kan het voortouw nemen en samen met minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) militairen afvaardigen naar de Poolse Grens. Alles wijst er op dat ze daar alle hulp kunnen gebruiken.”

Volgens de partij is het Belgisch leger sturen niet meer dan logisch. “Onze militairen nemen in de hele wereld deel aan militaire operaties die vaak niet eens in ons eigen belang zijn”, zegt ook partijvoorzitter Tom Van Grieken. “Nu EU-landen nabij onze achtertuin hulp kunnen gebruiken, moeten we het voortouw durven nemen.”