Nieuws
donderdag, 02 feb 2023

“Subsidies voor krantenbedeling moeten stoppen”

Foto: iStock. “Subsidies voor krantenbedeling moeten stoppen”

De federale regering laat een externe audit uitvoeren naar de concessie voor de bedeling van kranten en tijdschriften.  Daarmee wil de regering onderzoeken of er de afgelopen jaren te veel aan subsidies werd betaald voor die bedeling. “Er mag inderdaad eens een grondig onderzoek gebeuren in een dossier waarin waarschijnlijk al decennialang wordt gesjoemeld”, zegt Kamerlid Nathalie Dewulf. “Maar van veel groter belang is het dat we eindelijk eens afraken van die 170 miljoen euro subsidies voor de krantenbedeling.”

In oktober vorig jaar kwamen via een interne audit bij Bpost onregelmatigheden aan het licht bij de toekenning van de concessie voor de bedeling van kranten en tijdschriften aan het distributiebedrijf PPP. Dit kleine bedrijf zou van Bpost de belofte hebben gekregen om een bepaalde hoeveelheid kranten te mogen bussen, in ruil voor de belofte niet mee te dingen naar de volledige concessie, waardoor Bpost uiteindelijk het contract kreeg. “Toenmalig Bpost-CEO Dirk Tirez zou van die afspraken op de hoogte zijn geweest”, aldus Dewulf. “En Bpost, dat nu zijn handen in onschuld poogt te wassen, stuurde het dossier ondertussen door naar het parket.”

“Subsidies voor bedeling van kranten zijn op geen enkele wijze te verantwoorden”

“De externe audit moet nu nagaan waar het precies fout is gelopen en of de regering effectief te veel heeft betaald”, vervolgt Dewulf. “Voor het antwoord op die laatste vraag is geen audit nodig: elke euro die naar die krantenbedeling ging, is een euro belastinggeld te veel geweest.” Voor het Vlaams Belang zijn de subsidies voor de bedeling van kranten op geen enkele wijze te verantwoorden en moeten ze zo snel mogelijk verdwijnen. “De regering heeft zich weliswaar voorgenomen om vanaf 2024 voor 50 miljoen euro in die subsidies te snoeien, maar dat is voor ons absoluut niet toereikend. Dan blijft er nog een jaarlijks bedrag van 125 miljoen euro belastinggeld over.”

“Maar wiens brood men eet, dienst woord men spreekt”, merkt Dewulf tot slot op. “In ruil voor wederdiensten vanwege de perslui, wenst op het Vlaams Belang na, geen enkele partij te raken aan het subsidiesysteem. Als het daarover gaat, hebben de groenen plots niets meer tegen milieuvervuiling. En ook de N-VA, die in dit dossier momenteel luid toetert, heeft het als meerderheidspartij nooit aangedurfd aan de subsidies te raken.”