Persberichten
dinsdag, 23 jun 2020

Superkernpartijen kelderen corona-onderzoekscommissie: “Wat heeft men te verbergen?”

De partijen van de minderheidsregering-Wilmès - MR, Open Vld en CD&V - gaan samen met Groen-Ecolo, PS en de N-VA een ‘bijzondere commissie’ oprichten om de aanpak van de coronacrisis door de regering te onderzoeken. Het Vlaams Belang, dat in maart reeds een voorstel indiende om een echte onderzoekcommissie op te richten, reageert verbaasd en teleurgesteld. “Als men niets te verbergen heeft, waarom dan zo’n angst voor een onderzoekscommissie?”, vraagt Vlaams Belang-fractievoorzitter Barbara Pas zich af.

Het nieuws is opvallend, want de jongste weken hadden heel wat partijen uit de Superkern zich uitgesproken voor een volwaardige onderzoekscommissie.  Bij monde van Kamerlid Kathleen Depoorter was N-VA ondubbelzinnig voorstander van een onderzoekscommissie. “Mondmaskers uit belastingparadijs Panama. […] Alleen al daarom moet er een onderzoekscommissie komen”, tweette haar partijgenoot Theo Francken ook. CD&V-voorzitter Joachim Coens liet in april evenzeer weten dat er “absoluut” een onderzoekscommissie nodig was, net als Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert die iets gelijkaardig liet optekenen.

Partijen met boter op het hoofd hebben duidelijk geen zin om zichzelf onder de loep te leggen”

Het Vlaams Belang stelt dan ook met ontsteltenis vast dat de Superkern-partijen die in de pers pleitten voor een onderzoekscommissie nu plots pleiten voor een ‘bijzondere commissie’. Deze bijzondere commissie heeft geen volledige onderzoeksbevoegdheden. “Vanwaar toch die angst voor een onderzoekscommissie?”, vraagt Barbara Pas zich af. “Wat heeft men te verbergen?

De Vlaams-nationalistische partij blijft onverminderd voorstander van een volwaardige onderzoekscommissie en is van plan om de kwestie alsnog naar voor te schuiven in de Kamer. “De andere partijen die enkel maar via de (sociale) media een onderzoekscommissie bepleiten, moeten dan eindelijk maar eens kleur bekennen.”

Eerder deze maand bracht de partij nog het ‘Coronablunderboek’ uit. Een uitgebreide oplijsting van blunders en fouten begaan door volksgezondheidsminister Maggie De Block (Open Vld), premier Sophie Wilmès (MR) enzoverder. “Het boek was al relevant, maar nu blijkt het broodnodig, gezien alle partijen met boter op het hoofd duidelijk geen zin hebben om de afgelopen maanden onder de loep te leggen en de eigen fouten na te gaan.