Nieuws
woensdag, 03 jan 2024

Te snelle elektrificatie levert ons over aan Chinese automerken

Foto: iStock. Te snelle elektrificatie levert ons over aan Chinese automerken

Nu de goedkope Chinese automerken onze markt volop overspoelen, herhaalt het Vlaams Belang haar pleidooi om onze cruciale industrie te verankeren. “Het einde van onze Europese autoindustrie is duidelijk in zicht”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “De te snel opgelegde elektrificatie maakt dat we worden overgeleverd aan goedkope Chinese automerken die onze markt zullen overnemen. Dit alles bewijst dat de energietransitie allesbehalve sociaal is.”

Het Chinese automerk BYD heeft het laatste kwartaal Tesla verslagen in de bouw van elektrische wagens. “En BYD is lang niet het enige op deze markt actieve Chinese merk”, aldus Van Lommel, die in het verleden al vaker waarschuwde voor de vele Chinese spelers klaarstaan om onze Europese markt te overspoelen. “Men heeft een te snelle transitie opgelegd door mensen te pushen naar elektrische wagens, terwijl de Europese automerken nog volop met ontwikkelingen bezig waren. Vandaag zijn deze merken onbetaalbaar voor een modaal gezin en worden we regelrecht in de armen van de Chinese spelers gedreven.”

“De federale en de Vlaamse regering maken ons steeds afhankelijker van het buitenland”

Volgens het Kamerlid zullen de gevolgen van een overname van onze automarkt door Chinese merken nauwelijks te overzien zijn. “Er zullen Europese automerken en -fabrieken verdwijnen en dat zal gelijk hoe een invloed hebben op de werkgelegenheid. En dan zwijg ik nog over de grote negatieve invloed op de handelsbalans, omdat de import veel groter zal worden”, vervolgt Van Lommel. “En omdat elektrische wagens uitgerust zijn met heel wat elektronica waarbij gegevens zomaar kunnen worden doorgestuurd, zal China nog een groter inzicht krijgen in ons doen en laten. Peking zal haar dominantie op de wereldmarkt trouwens nog verder vergroten door wereldwijd nog meer grondstoffen en zeldzame metaalmijnen op te kopen.”

Het Vlaams Belang vindt het beleid van zowel de federale als de Vlaamse regering, die ons steeds afhankelijker maken van het buitenland, totaal onbegrijpelijk. “Denk maar aan de premies voor de aanschaf van elektrische wagens. De Vlaamse Regering geeft vandaag een premie van 5.000 euro om in hoofdzaak Chinese auto’s te sponsoren”, besluit Van Lommel. “Voor ons moet de op Europese bodem ontwikkelde technologie alle kansen krijgen. En het moet gezegd dat de klassieke Europese automerken in de afgelopen jaren vele miljarden euro’s hebben gestoken in onderzoek en ontwikkeling.”