Nieuws
dinsdag, 21 mei 2024

Tegen geweld in Brussel moet drastisch worden ingegrepen

Foto: iStock. Tegen geweld in Brussel moet drastisch worden ingegrepen

De voorbije dagen vormde Brussel nog maar eens het toneel van schietpartijen. Maandagochtend voor een nachtclub in de Louizalaan, en de nacht voordien aan een café vlakbij het Zuidstation, waarbij oorlogswapens gebruikt werden en een dode viel. “Aan het Zuidstation wordt al maanden regelmatig geschoten door drugsbendes die een territoriumstrijd uitvechten”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “We hebben telkens opnieuw ingrijpende maatregelen tegen het geweld geëist, maar het is duidelijk dat die er enkel met het Vlaams Belang zullen komen.”

Bij de schietpartij in de nacht van zondag op maandag kwam een 28-jarige man, Hassan El Bachiri, om het leven. Twee in het zwart geklede mannen openden vanop een scooter het vuur met een oorlogsgeweer. “Mogelijk is de aanslag het gevolg van een ruzie die zich eerder die dag in het café voordeed, maar dat moet nog onderzocht worden”, aldus Depoortere. “Er werd in het wilde weg geschoten, en het zou dus kunnen dat de oorlog tussen de Brusselse drugbendes voor de zoveelste keer een onschuldig slachtoffer heeft geëist.”   

“De drugsbendes en de criminelen keihard duidelijk maken dat recht en orde moet terugkeren”

“De onveiligheid in onze hoofdstad is compleet. De steek- en schietpartijen zijn niet meer te tellen. Er vallen willekeurige slachtoffers en iedereen die zich er op een verkeerd moment op een verkeerde plaats bevindt, kan zomaar neergeschoten worden”, stelt Brussels lijsttrekker Bob De Brabandere (Vlaams Belang). “Onze partij heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) na iedere aanslag gevraagd om drastisch in te grijpen, maar daar heeft ze, ondanks alle dodelijke slachtoffers, nooit een ernstig begin van gemaakt.” Het Vlaams Belang wil de drugsbendes en de criminelen keihard duidelijk maken dat in Brussel recht en orde moeten terugkeren, en pleit ervoor om desnoods Defensie op korte termijn in te schakelen tegen het geweld.

“De partij van Verlinden, de cd&v, heeft deze verkiezingscampagne de mond vol van ‘respect’, maar, gelet op haar voortdurende stilzitten, horen respect voor de veiligheid van onze burgers en van onze politiediensten daar blijkbaar niet bij”, besluit Depoortere. “Het Vlaams Belang zal daarentegen wel voor dat respect zorgen en het geweld een halt toeroepen. Met efficiënte maatregelen, zoals een verhoogde politieaanwezigheid, voldoende financiering van de politiediensten, en een eenmaking van de zes Brusselse politiezones.”