Nieuws
woensdag, 18 mei 2022

Tentakels Erdogan strekken zich uit tot in ons land

Recent berichtte de pers over het verhaal van Aydin Umut, de schuilnaam van een Turkse politieke vluchteling. Hij is na de zuiveringen van de AKP-partij van Erdogan als gevolg van de mislukte couppoging van 2016 op een zwarte lijst gezet. “Het Erdoganregime schilderde hem en vele andere politieke dissidenten af als een volgeling van Fetullah Gülen, een notoir voorstander van betere relaties met het Westen”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Mensen als Umut worden nu bedreigd door Turkse Belgen, onder invloed van het propagandanetwerk van Ankara in België en Europa.”

Aydin Umut getuigt in De Standaard dat hij nooit over zijn achtergrond vertelt aan andere Turkse Belgen, uit angst voor zijn eigen veiligheid. Hij wordt namelijk door een groot deel van de Turkse gemeenschap bij ons als een ‘volksverrader’ bestempeld. “Dit is het resultaat van onze westerse naïviteit, omdat wij het Turkse propaganda-apparaat bij ons toelaten”, aldus Samyn. Denk maar aan de Diyanet-moskeeën in België. Dit zeggen politieke dissidenten uit Turkije trouwens zelf.”

De Turkse repressie en intimidatie tegen iedereen die Erdogan niet genegen is, strekt zich dus veel verder uit dan eigen land. “Turkse veiligheidsdiensten zijn ook actief in België”, vervolgt Samyn. “Umut verklaarde in de krant dat hij zich zelfs in België koest moet houden, want dat anders zijn familie in Turkije in het vizier van Ankara komt.”

Umut stelt dat hij zwaar ontgoocheld is in de Europese houding, die hij te zwak noemt ten aanzien van Turkije. “Politieke dissidenten in autoritaire islamdictaturen als Turkije vinden terecht dat Europa veel te naïef is en zich door Erdogan laat manipuleren, bijvoorbeeld door de chantage met vluchtelingen”, besluit Samyn. “Nog maar eens een bewijs dat we inzake de Turkijedeal over de Syrische vluchtelingen veel te veel hebben toegegeven. Turkije gedraagt zich niet als een bondgenoot, maar als vijandige rivaal.”