Nieuws
vrijdag, 20 nov 2020

Terechte relancesteun toerismesector: “Nu nog waarmaken”

Nu we al zeven maanden geteisterd worden door de coronapandemie, gaat de toerismesector door een donkere periode. Ook de komende jaren is het vooruitzicht heel slecht. “Deze sector verdient dan ook alle steun”, aldus Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang). De partij is alvast positief dat Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) 150 miljoen euro bijkomend investeert voor de relance van de sector, maar dringt aan op concrete stappen die effectief uitgevoerd moeten worden voordat de sector helemaal kopje onder zinkt.

Minister Demir beloofde werk te maken van het Vlaanderen Vakantieland’-aanbod op VRT als steun voor het binnenlands toerisme in deze moeilijke periode. Een suggestie die het Vlaams Belang reeds eerder deed in de commissie Toerisme. Er zou ook een plan komen om onze kunststeden die het meest lijden onder de ineenstorting van het internationaal toerisme, te ondersteunen. De begrotingstoelichting zal tevens de rol van het onderwijs in de noden van de toerismesector bekijken.

Voor onze kunststeden ontbreekt echter nog een structureel actieplan om er bovenop te komen. Een optie kan zijn dat de kunststeden gevraagd worden een actieplan op maat voor te bereiden. Dat actieplan kan dan geëvalueerd en ondersteund worden door Toerisme Vlaanderen”, aldus Slagmulder.

Kristof Slagmulder: “Onze toerismesector verdient deze keer echt steun en ‘Vlaanderen vakantieland’ kan helpen”

Zoals wij in april reeds aanhaalden zullen deze uitzendingen interesse in eigen regio opwekken en zo logies-boekingen in Vlaanderen stimuleren, vertelt Slagmulder verder. Wij zouden ook graag de app YouFlanders richten op het buitenlands toerisme. Het is een mooi voorbeeld van hoe met een relatief laag kostenplaatje technologie mensen kan lokken naar onderbelichte Vlaamse parels.” Volgens het Vlaams parlementslid moet er bij het opnieuw aantrekken van buitenlandse toeristen in de eerste plaats gekeken worden naar samenwerking met de ons omringende regio’s. 

“Er is bovendien dringend nood aan een hervorming van de opleiding van toeristisch professioneel personeel, vooral op secundair niveau”, meent het Vlaams Belang nog. Dit moeten we aanpakken zodat onze toeristische sector verder kan worden uitgebouwd en geprofessionaliseerd.”