Nieuws
vrijdag, 29 mrt 2024

“IS-terreurdreiging moet ernstig worden genomen”

Foto: iStock. “IS-terreurdreiging moet ernstig worden genomen”

Het Vlaams Belang vindt het onbegrijpelijk en onverantwoord dat OCAD en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) de terreurdreiging van IS minimaliseren. De terreurgroep Islamitische Staat kondigde donderdag wereldwijd aanslagen aan, en riep lone wolves op om zich specifiek te richten op christenen en joden, vooral in Europa, de Verenigde Staten, Jeruzalem en Palestina en dat nog tijdens de ramadan. “Maar in België blijft het dreigingsniveau ondanks alles ongewijzigd op niveau 3”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “Hoeveel duidelijker kan een waarschuwing nog zijn? 

“Dat het dreigingsniveau niet wordt verhoogd na zo een specifieke en concrete dreiging van een terroristische organisatie zoals IS, illustreert dat men bij het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse OCAD het reële, gevaar voor islamterrorisme blijft onderschatten”, meent Depoortere. Hij verwijst naar de standrechtelijke executie van twee Israëlische toeristen bij het Joods museum in Brussel in 2014, en naar de aanslagen in Zaventem en Maalbeek in 2016, evenals naar de dubbele moord die islamterrorist Lassoued in oktober vorig jaar pleegde op twee Zweedse voetbalsupporters. “Op deze manier zet België de deur wagenwijd open voor IS-terroristen. Deze nonchalante houding geeft het signaal dat de autoriteiten in dit land minder waakzaam zijn.”

“Apathisch blijven bij vooraf aangekondigde terreur geeft blijk van een totaal gebrek aan bekommernis om de veiligheid van onze bevolking”

“Er is een concrete dreiging, recent geuit door IS-woordvoerder Aboe Hoedhayfah Al-Ansari, maar volgens Verlinden is er nog steeds geen reden om het dreigingsniveau in ons land te verhogen. In Frankrijk werd het bijvoorbeeld wel naar het hoogste niveau gebracht”, stelt Depoortere verontwaardigd vast. “De Joodse gemeenschap leeft al maandenlang in angst, en velen spraken al de intentie uit ons land te verlaten. Ik dring er bij minister Verlinden op aan om minstens tot het einde van de ramadan de veiligheidsmaatregelen drastisch op te voeren. Het lijkt me logisch dat minstens het dreigingsniveau tegen specifieke joodse en christelijke doelwitten wordt verhoogd.”

“OCAD weigert vooral om politiek-strategische redenen het dreigingsniveau te verhogen”, aldus nog het Kamerlid. “Deze week werd een Nationale Veiligheidsraad samengeroepen om te waarschuwen voor desinformatie door buitenlandse inmenging tijdens verkiezingen. Dat men in dezelfde week vervolgens apathisch blijft bij een vooraf aangekondigde terreuraanslag getuigt van politiek cynisme en van een totaal gebrek aan bekommernis om de veiligheid van onze bevolking.” 

“De regering draagt een grote verantwoordelijkheid als ze deze waarschuwing niet ernstig neemt en naast zich neerlegt”, waarschuwt Depoortere tot slot.