Nieuws
woensdag, 05 okt 2022

“Terroristen moeten celstraf tot de laatste dag uitzitten”

Voor het Vlaams Belang kan er geen sprake van zijn dat terroristen zoals Assadolah Assadi naar hun thuisland kunnen vertrekken. “Vorig jaar werd hij tot twintig jaar cel veroordeeld omdat hij gepoogd had een aanslag te plegen op een bijeenkomst van de Iraanse oppositie in Parijs met potentieel meer dan tienduizend doden”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “In Teheran zal hij niet als een moorddadige crimineel, maar als een held ontvangen worden. Dat een rechter nu besliste dat de regering hem naar Iran mag overbrengen, getuigt van een verregaande wereldvreemdheid.”

De mogelijke uitlevering van Assadi aan de Iraanse autoriteiten werd aangevochten in een kortgedingprocedure, waarbij het hof van beroep een tijdelijk verbod van de ruil oplegde, in afwachting van een vonnis op tegenspraak van de rechtbank van eerste aanleg. “En die vonniste dus dat de regering Assadi mag overbrengen naar Iran” , aldus Samyn. “Een beslissing die niets anders betekent dan straffeloosheid.”

“Het vrijlaten van terroristen is een uitholling van de rechtsstaat”

“Veroordeelde terroristen laten vertrekken naar de staat die hen financiert en waarvan men weet dat ze zo hun straf gaan ontlopen, is niet enkel een uiting van straffeloosheid, het is medeplichtigheid aan terrorisme”, vervolgt Samyn. “Het spreekt voor zich dat de schurkenstaat Iran in de toekomst nog vaker westerse burgers zal opsluiten wanneer Iraanse hier terroristen zijn gearresteerd. Ze weten immers dat deze vivaldi-regering plooit voor chantage.”

“Het spreekt voor zich dat terroristen berecht moeten worden in het land waar zij hun misdaden begingen”, besluit Samyn, die hierover vandaag zal interpelleren en een motie zal indienen. “Maar voor paars-groen daarentegen is het beramen en plegen van terreurdaden blijkbaar geen probleem. Ze sluiten een Irandeal, waardoor Assadi op legale wijze gratie of amnestie kan krijgen in zijn thuisland. En via het Europese Instex-mechanisme omzeilen ze zelfs de sancties tegen Iran om met het misdadig regime aldaar handel te kunnen drijven.” Een veroordeelde terrorist moet zijn straf tot de laatste dag uitzitten.