Persberichten
vrijdag, 23 feb 2024

Teruggekeerde Syriëstrijders worden amper opgesloten

Foto: iStock. Teruggekeerde Syriëstrijders worden amper opgesloten

Van de 103 volgens minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) naar dit land teruggekeerde Syriëstrijders of leden van gewelddadige islamitische organisaties die in het Midden-Oosten actief zijn, zitten er amper 33 in de gevangenis. “Waaronder 26 definitief veroordeelden en één geïnterneerde”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang), die de cijfers opvroeg. “Het is totaal onaanvaardbaar dat de overigen dus slechts een enkelbandje om hebben, of zelfs al volledig op vrije voeten zijn.”

Het is voor het Vlaams Belang volslagen onaanvaardbaar en onbegrijpelijk dat slechts 33 op 103 teruggekeerde terroristen daadwerkelijk in een penitentiaire inrichting verblijven. “En daarnaast blijkt het al even onmogelijk om hen de Belgische nationaliteit te ontnemen”, merkt Pas op. “De strafgerechten hebben slechts een fractie van de voor de correctionele hoven en rechtbanken gevorderde vervallenverklaringen uitgesproken. Volgens het federaal parket zijn er drie ‘foreign terrorist fighters’ van hun Belgische nationaliteit vervallen verklaard.”   

“Ze moeten berecht en bestraft worden in de regio waar zij hun gruwel begingen”

Het Vlaams Belang heeft zich steeds ten stelligste verzet tegen de terugkeer van Syriëstrijders en van in het Midden-Oosten actieve gewelddadige islamisten. “Alleen al uit respect voor de slachtoffers van islamterreur mag voor deze tikkende tijdbommen, waarvan we tenslotte geen enkele garantie hebben dat ze hun gewelddadige ideeëngoed hebben afgezworen, geen plaats meer zijn in deze maatschappij”, aldus Pas. “Ze hebben onze samenleving ooit openlijk de rug toegekeerd, maar velen krijgen vandaag wellicht een uitkering op kosten van de belastingbetaler.”

Voor het Vlaams Belang moeten gewelddadige islamisten, Syriëstrijders en IS-gangsters zonder uitzondering berecht en bestraft worden in de regio waar zij hun gruwelijke misdaden hebben begaan. “De federale regering heeft voor deze terroristen gewoon touroperator gespeeld”, besluit Pas. “Zelfs de gevaarlijkste individuen kunnen in dit land vrij rondlopen. De nationale veiligheid is duidelijk geen prioriteit voor Paul Van Tigchelt en eerste minister Alexander De Croo (Open Vld).”