Nieuws
woensdag, 09 feb 2022

Terugkeer ferrylijn Zeebrugge-VK broodnodig

Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul nam het in het Vlaams Parlement op voor onze toeristische sector waar een nieuwe potentiële ferrylijn tussen Zeebrugge en het Verenigd Koninkrijk (VK) aan zou kunnen bijdragen. Als gevolg van de Brexit en de coronacrisis trok P&O Ferries in 2020 immers de stekker uit de laatste overblijvende ferrylijn tussen Vlaanderen en Groot-Brittannië. Wanneer de ferryverbinding tussen Vlaanderen en het VK definitief weg zou vallen, zou dit een nefaste toeristische impact hebben”, stelde Ryheul. “Daarom is het van belang dat de Vlaamse Regering elk initiatief steunt rond de mogelijke terugkeer van het ferryvervoer.” Bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) gaf gehoor aan de verzuchtingen van het parlementslid en was bereid de nodige initiatieven te nemen.

Het toerisme in West-Vlaanderen heeft het al enkele jaren erg moeilijk als gevolg van het wegvallen van het Britse toerisme. Eind 2020 stopte P&O Ferries na bijna 50 jaar zelfs met de laatste en enige rechtstreekse verbinding tussen Vlaanderen (Zeebrugge) en het centrum van het VK (Hull). Begin februari was er echter het goede nieuws dat het binnenkort misschien opnieuw mogelijk zou zijn om vanuit Vlaanderen met de ferry naar het Verenigd Koninkrijk te kunnen reizen. Het havenbestuur van Zeebrugge is immers in gesprek met enkele rederijen om terug passagiers naar het VK over te zetten. Ditmaal zou allicht niet Hull de eindbestemming zijn, maar een haven noordelijker in het VK ter hoogte van Schotland. 

Een alternatieve verbinding voor de verdwenen route tussen Zeebrugge en Hull zou een zeer welgekomen boosterprik zijn voor het West-Vlaamse toerisme”

De Vlaamse regering moet dit initiatief ondersteunen en deze opportuniteit grijpen om het toerisme vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Vlaanderen fors te promoten”, stelde Ryheul, Ook de Welcome Back to Flanders Fields Pass kan hiervoor worden ingezet.” De minister antwoordde dat op dit moment eigenlijk enkel de bestemming duidelijk is, maar dat er voorlopig nog geen exploitant gevonden is. Via de partner Mercat Tours zou Tourisme Vlaanderen de verbinding mee promoten. Zodra de exploitant bekend is, gaan we ermee aan tafel zitten”, vervolgde ze.

“Een alternatieve verbinding voor de verdwenen route tussen Zeebrugge en Hull zou een zeer welgekomen boosterprik zijn voor het West-Vlaamse toerisme. Eén op vijf bezoekers komt immers uit het Verenigd Koninkrijk. De ferryterugkeer zal het herdenkingstoerisme in de Westhoek en het toerisme in Vlaanderen in het algemeen immers doen heropleven", zei Ryheul tot slot. "Ik reken erop dat u via Toerisme Vlaanderen voluit meewerkt aan dit project."