Nieuws
donderdag, 26 jan 2023

Terugkeer Trump op Facebook en Instagram: “stap in de goede richting”

Foto: iStock. Terugkeer Trump op Facebook en Instagram: “stap in de goede richting”

Twee jaar geleden blokkeerden Facebook, Instagram en Twitter de accounts van Donald Trump, toen nog zittend president van de Verenigde Staten. Volgens Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, zou Trump nu opnieuw toegang krijgen tot deze platformen. “Niet meer dan normaal”, reageert Europees parlementslid Tom Vandendriessche. “Geen enkele president hoort van sociale media gebannen te worden.”

Volgens het Vlaams belang was de ban van Trump uiterst zorgwekkend. “We moeten ons vragen stellen bij de macht van sociale mediabedrijven – big tech – wanneer deze zomaar presidenten kunnen bannen op hun platformen”, aldus Vandendriessche. “Daarenboven moeten we ook stilstaan bij de rol die sociale mediaplatformen innemen in onze samenleving. Ze zijn meer dan gewoon platformen. Ze worden massaal gebruikt om te communiceren door iedereen, ook door politici. Daarom zijn ze een marktplaats van ideeën geworden.” 

“Gezien de grote maatschappelijke impact van big tech op de samenleving is de hamvraag wat er primeert binnen onze democratie: de gebruikersovereenkomst waarop big tech zich baseert om gebruikers arbitrair te censureren of de grondwet die onze burgerlijke rechten en vrijheden waarborgt”, vervolgt Vandendriessche. “Door zomaar gebruikers te censureren, schenden de sociale mediabedrijven onze burgerrechten.”

“Private bedrijven mogen niet zomaar burgers censureren”

“Big tech viert nu de censuurteugels omdat de kritiek te groot werd”, aldus nog Vandendriessche. “Om het gevaar van big tech de baas te kunnen, moeten we de zaken structureel aanpakken.” De sleutel daartoe ligt volgens het Vlaams Belang bij transparantie van het algoritme. Big tech moet volgens de partij dringend meer transparantie bieden over de gebruikte algortimes. Dat wil zeggen dat ze moeten verklaren wat deze betekenen, maar ook dat ze gebruikers de vrijheid moeten laten te kiezen of ze zelf hun tijdlijn willen samenstellen –of door het algoritme.

Wat censuur betreft, pleit het Vlaams Belang voor sancties. “De terugkeer van Trump is een stap in de goede richting, maar ook vele andere gebruikers die slachtoffer werden van zogenaamde ‘shadow bans’ en blokkades, moeten daarvan bevrijd worden”, besluit Vandendriessche. “Om dit af te dwingen moeten overheden dreigen met sancties tegen ongeoorloofde censuur op sociale media. We kunnen immers niet toestaan dat deze private bedrijven zomaar burgers censureren.”