Nieuws
maandag, 30 jan 2023

Terugkopen tanks om ze te leveren aan Oekraïne: “Zoveelste Belgenmop” 

Foto: iStock. Terugkopen tanks om ze te leveren aan Oekraïne: “Zoveelste Belgenmop”

Om Oekraïne militair te ondersteunen in hun strijd tegen Rusland proberen de NAVO-landen elkaar te overtreffen in het sturen van zware wapens, waaronder tanks. Ook dit land wilde een inspanning leveren, al blijkt het Belgische steunpakket ook dit keer op een sisser uit te draaien”, zegt Kamerlid Steven Creyelman. “België heeft zijn laatste tanks in 2014 van de hand gedaan aan spotprijzen van 15.000 euro. En privébedrijf OIP, dat tientallen Europese tanks gestockeerd heeft in een loods in Doornik, zou nu maar liefst 500.000 euro vragen voor de toestellen.“

“Het bedrag van 500.000 euro, ruim 33 keer de verkoopprijs, wordt ontkend door het bedrijf, maar het zal zich wellicht wel in die buurt bevinden. OIP spreekt zelfs over een kostprijs van één miljoen euro”, aldus Creyelman. ”En dat begint op een afgezaagde Belgenmop te lijken, want afgelopen zomer ontrolde zich met de pantserhouwitsers precies hetzelfde scenario. Toen kwamen we tot de vaststelling dat die afgedankte toestellen ook te duur waren geworden voor Defensie om terug te kopen en naar Oekraïne te sturen.” 

“Het verpatsen van de tanks was een strategische en commerciële blunder”

De Belgische Defensie beschikt al enige tijd niet meer over functionele tanks. In de jaren ’90 en 2000 is er fel op dit soort zwaar conventioneel wapentuig bespaard door de toenmalige regeringen en in ’14 werd onze laatste tank verpatst. “Deze politieke keuzes van de machtspartijen, dezelfde die nu ook de Vivaldi-regering bevolken, kunnen we gerust een strategische én commerciële blunder van formaat noemen”, vervolgt Creyelman. “Men focuste op het Afrikaanse continent en verwaarloosde de veiligheidssituatie hier in Europa, waardoor men dacht dat tanks overbodig werden. Nu zien we het pijnlijke resultaat.”

Het gevolg van deze onverkwikkelijke historie is dat België de Oekraïners slechts zal kunnen steunen met een pakket van 93,8 miljoen aan antitankraketten, luchtdoelraketten, munitie en machinegeweren. Dit terwijl Kiev tanks verwacht, om de bevroren frontlinie te kunnen doorbreken. “Vivaldi blaast hoog van de toren over steun aan Oekraïne met alle middelen, maar gaat gebukt onder de decennialange besparingspolitiek die Defensie heeft kaalgeplukt”, besluit Creyelman. “Door deze saga slaan we ongetwijfeld weer een mal figuur in het buitenland.”