Persberichten
woensdag, 06 jun 2018

Theo Francken is geen ‘meneer Salvini’, maar Vlaamse Pinnochio

Het Vlaams Belang heeft met verbazing kennis genomen van de uitspraken van Theo Francken naar aanleiding van het Europees overleg over de hervorming van de zogenaamde Dublin-verordening. Als we Francken mogen geloven, is hijzelf “al jaren meneer Salvini” en hebben we in dit land zelfs “een rechtse regering met een strikt (immigratie)beleid.”

Niets is minder waar. Wie de feiten en cijfers onder ogen ziet, weet dat de vele stoere woorden enkel dienen om het uitblijven van daden te camoufleren.

Onder deze regering daalde de immigratiedruk in dit land niet, wel integendeel. Alleen al in de eerste twee jaar van deze legislatuur kwam zelfs 12 procent meer immigranten dit land binnen dan onder Di Rupo. Ondertussen zit ook het aantal asielaanvragen opnieuw in stijgende lijn (+ 17 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar) en blijft het terugkeerbeleid over de volle lijn falen (liefst 4 op 5 uitwijzingsbevelen blijven in dit land onuitgevoerd). Het feit dat Theo Francken zich plots voorstander noemt van een ‘push back’-beleid, zou bovendien haast doen vergeten dat zijn collega en partijgenoot Vandeput Belgische marineschepen naar de Middellandse Zee stuurde om net het omgekeerde te doen en de illegale immigratie te faciliteren in plaats van ze te stoppen.

Hoe men het ook draait of keert: onder deze regering is België meer dan ooit topbestemming voor immigratie vanuit alle windstreken. Een trendbreuk hoeven de Vlamingen (ook) op dit vlak van deze regering niet meer te verwachten, zoveel is na vier jaar wel duidelijk geworden.

Gelukkig voor de Italianen en voor Europa mogen we ervan uitgaan dat de Italiaanse koerswending en de beloftes van Salvini, als lid van dezelfde Europese fractie als het Vlaams Belang, méér zullen inhouden dan het getoeter, getater en getwitter dat we hier gewend zijn.