Nieuws
maandag, 22 aug 2022

Therapie op school: goed, maar niet ten koste van het onderwijs

Vanaf volgend schooljaar gaan externe psychologen een prominentere rol spelen in het onderwijs door onder meer groepssessies op school aan te bieden. “Het is een goede zaak dat men zo probeert om zwaardere mentale problemen te voorkomen bij kinderen en jongeren”, zegt Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers. “Alleen mag dit niet ten koste gaan van de schoolse zorg en mag dit niet leiden tot een psychologisering van het schoolgebeuren.”

Eind maart trokken de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) nog aan de alarmbel toen uit hun gemeenschappelijk jaarverslag voor het schooljaar 2020-2021 bleek dat mentale problemen bij kinderen en jongeren sterk gestegen waren. Het aantal meldingen van depressieve gedachten en angstproblemen was toen op een jaar met meer dan 87 procent gestegen en het aantal interventies rond zelfverwonding was verdubbeld. Als reden voor deze enorme toename werd er gekeken naar de coronacrisis met de verschillende lockdowns, het afstandsonderwijs en het het sociaal isolement. Vanaf het nieuwe schooljaar zullen er daarom ook externe psychologen ingezet worden als preventieve zorg op vlak van mentale gezondheid van kinderen en jongeren.

“Een school moet in de eerste plaats een school blijven”

“Deze impuls is zeker welgekomen”, reageert Beckers. “Het is alleen wel jammer dat deze investering eigenlijk best laat komt en bijvoorbeeld niet meteen na de eerste coronagolf en scholenlockdown werd ingevoerd. Anders hadden we de psychologische impact van de latere golven en schoolonderbrekingen kunnen milderen.”

Toch heeft Beckers ook ernstige bedenkingen bij het plan. “We mogen de school niet instrumentaliseren voor minder schoolse zorgverlening. Het is dan ook belangrijk dat deze vooral preventieve hulpverlening op vrijwillige basis gebeurt en buiten de lesuren plaatsvindt.”

Net zoals het Vlaams Belang tegen een politisering of commercialisering van de school is, wil de partij ook geen psychologisering van het schoolgebeuren. “De school moet eerst en vooral school blijven, wat wil zeggen dat je storende omgevingsfactoren van buitenaf zoveel mogelijk uitschakelt om tot leren te komen”, besluit Beckers. “Dit initiatief kan daaraan bijdragen en dit in functie van leerlingen die met een zware mentale rugzak van thuis uit naar school komen, maar het kan niet de bedoeling zijn dat gewone dagdagelijkse negatieve ervaringen sneller worden geproblematiseerd door de aanwezigheid van deze teams.”