Nieuws
donderdag, 04 aug 2022

“Tijd om de Antwerpse drugsoorlog te behandelen als een echte oorlog”

Het Vlaams Belang wil dat er op tijdelijke basis militaire bewaking wordt ingezet in Antwerpse risicowijken tot het meest extreme drugsgeweld is geweken. “Het leger dient voornamelijk ingezet te worden in oorlogen, niet in civiele aangelegenheden. Maar we moeten durven toegeven dat de drugscriminaliteit in Antwerpen in een regelrechte oorlog is afgegleden. Tijd dus om de drugsoorlog als dusdanig te behandelen. Antwerpen moet koste wat kost terug veilig worden.”

Alweer werd Antwerpen afgelopen nacht opgeschrikt door ontploffingen. Het ging daarbij niet om één, maar om twee bomaanslagen. Een enorme explosie vond plaats voor een kapperszaak in de Turnhoutsebaan in Deurne, even voorbij Borgerhout. Ook de Volksstraat werd een pannenkoekenzaak geviseerd.

“Het is inmiddels vijf na twaalf”, reageert Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang), commissievoorzitter van Binnenlandse Zaken. “Veiligheid is de primaire taak van de overheid, maar in Antwerpen faalt zowel de federale als de lokale regering hierin. Het is zodanig extreem geworden, dan normaal politioneel werk niet afdoende is. Daarom moeten we op korte termijn en op tijdelijke basis militairen inzetten op risicoplaatsen in Borgerhout en Deurne. Dit tot het meest extreme geweld is geweken.” De partij stelt voor om dit te doen tot minstens het einde van dit jaar.

Drugsoorlog Antwerpen: “Rook ze uit”

Een inzet van soldaten ziet de partij evenwel niet als een structurele maatregel, maar als noodzakelijke en acute hulp om de meest extreme uitwassen te voorkomen, hierna moet het leger zich terug op zijn kerntaken kunnen focussen. “Om de problemen duurzaam op te lossen, moeten we de drugsbendes met wortel en tak uitroeien”, vervolgt Depoortere. Het Vlaams Belang wil daarom dat de politie zeer aanklampend begint te werken zodat het onmogelijk wordt voor bendes om nog normaal te opereren.

“Arrestaties en vervolging hoeven niet het enige doel te zijn. We kennen de bendes, we kennen de dekmantels, we kennen de verdachten: rook ze uit”, zo besluit Depoortere. Pannenkoekenhuisje Stacks in de Volksstraat werd zo al meermaals geviseerd en zo zijn tal van dekmantels gekend. “Bij gebrek aan juridische haalbare doelen, kunnen we de bendes op andere manieren verlammen. Onze politie moet een permanente kwelduivel van de mocromaffia worden. We moeten het geboefte opsluiten waar we kunnen, en irriteren, saboteren en verstoren waar we moeten. Denk aan willekeurige razzia’s, administratieve aanhoudingen, geconcentreerde patrouilles, inbeslagnames, sluitingen, ostentatieve volgacties van verdachten enzoverder. Drugscriminelen mogen geen minuut rust kennen. Antwerpen moet terug veilig worden!”

Ook Antwerps fractieleider Sam van Rooy (Vlaams Belang) vindt dat het beleid dringend anders moet: “Alles wijst er op dat de 'war on drugs' en die fameuze 'Operatie Nachtwacht', die burgemeester Bart De Wever (N-VA) respectievelijk 10 (!) en 2 jaar geleden heeft aangekondigd, gruwelijk hebben gefaald.”