Nieuws
vrijdag, 24 jun 2022

Toch bijkomende subsidies voor cultuursector. Jambon speelt voor Sinterklaas

De Vlaamse regering besliste vandaag om de cultuursector en het Antwerpse Toneelhuis in het bijzonder toch nog nieuwe subsidies te geven ondanks een negatief advies. “Vlaams Cultuurminister Jan Jambon speelt liever voor Sinterklaas, dan dat hij zijn eigen aangekondigde besparingsbeleid uitvoert”, zegt Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang). “Blijkbaar is op een goed blaadje staan bij de cultuursector belangrijker voor hem.”

Het Toneelhuis, de instelling achter de Bourlaschouwburg in Antwerpen, ontvangt elk jaar zo’n 3,5 miljoen euro aan Vlaamse subsidies. De beoordelingscommissie Theater gaf echter een negatief subsidieadvies, waardoor het Toneelhuis zonder werkingsmiddelen dreigde te vallen. Hoewel Vlaams minister-president Jan Jambon, die ook bevoegd is voor cultuur, aanvankelijk niet stond te trappelen om met extra geld over de brug te komen, ging hij toch overstag. De Vlaamse regering besliste namelijk om jaarlijks 2,5 miljoen euro subsidies te geven aan het Toneelhuis.

Het Vlaams Belang kijkt met grote ogen naar de gunst van Jan Jambon. “Het is zeer opmerkelijk dat Jambon, ondanks een negatief subsidieadvies, toch nog nieuwe subsidies geeft aan het Toneelhuis”, zegt Filip Brusselmans. “We kunnen ons afvragen waarom er beoordelingscommissies zijn als de Vlaamse regering de adviezen zomaar naast zich neerlegt. Als de federale regering dit deed, zou de N-VA niet nalaten om hier protest tegen aan te tekenen”

“Nieuwe subsidies voor de cultuursector zijn in strijd met Jambon zijn eigen beleid”

Bij de aanvang van de Vlaamse regering kondigde Jan Jambon als cultuurminister aan om een besparingsbeleid te zullen voeren in dit domein. “Na protesten van de cultuursector zelf heeft Jambon geleidelijk aan zijn beleid aangepast”, zegt Brusselmans. “Van de aangekondigde besparingen is dan ook weinig in huis gekomen.”

Brusselmans vindt dat de nieuwe subsidies voor het Toneelhuis niet stroken met de oorspronkelijke cultuurplannen van Jambon. “De minister-president vindt het blijkbaar belangrijker om op een goed blaadje te staan bij de cultuursector. Voor Sinterklaas spelen met Vlaams belastinggeld en subsidies zonder voorwaarden uitdelen, is echter iets wat we eerder van de PS zouden kunnen verwachten.”