Nieuws
woensdag, 29 nov 2023

Toenadering van EU is knieval voor Turkse president Erdogan

Foto: iStock. Toenadering van EU is knieval voor Turkse president Erdogan

Het Vlaams Belang ziet het actieplan van de EU om de relatie met Turkije te verbeteren vooral als een Europese knieval voor de Turkse president Tayyip Erdogan. “De bereidheid om in ruil voor handel en ‘klimaatsamenwerking’ toegevingen te doen op het vlak van visumvrij reizen toont aan hoezeer de conflicten in Oekraïne en in het Midden-Oosten de EU geopolitiek verzwakt hebben”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “In plaats van dictators tegen de borst te drukken moeten de toetredingsonderhandelingen met Turkije definitief stopgezet worden.”

In een poging de verslechterde banden tussen de EU en Turkije te verbeteren, hebben de Europese Commissie en de Europese buitenlanddienst vandaag een actieplan gepresenteerd. Een plan waarin toenadering wordt gezocht op het vlak van visaverstrekking, handelsrelaties en klimaatsamenwerking. Maar volgens Ponthier mag en kan er met een figuur als Erdogan helemaal geen toenadering te worden gezocht. “De Turkse dictator bewijst steeds opnieuw absoluut geen bondgenoot van de EU te zijn. Denk maar aan de bezetting en niet-erkenning van Cyprus, of aan de illegale gasboringen in Griekse wateren, de steun voor de aanvalsoorlog van de Azeri’s tegen de Armenen, de unilaterale acties in Noord-Syrië, het chanteren van de EU met migrantenstromen, of aan de blokkeringen binnen de NAVO omwille van eigen belangen, zoals de aanpak van de Gülenisten in Zweden.”

“Met dit plan krijgen we in ruil voor klimaatsamenwerking een extra toevloed Turkse migranten”

Bij de presentatie van het rapport stelde EU-buitenlandchef Josep Borrell dat het ondanks de verschillen, de intentie van de EU is om met Turkije zoveel mogelijk samen te werken. “Volgens Borrell zou dat in het belang van de gezamenlijke handel en veiligheid zijn, maar niets is minder waar”, aldus nog Ponthier, die zich aan een versoepeling van de migratie uit Turkije naar Europa verwacht. “Er wordt gesproken over visaverstrekking in ruil voor klimaatbeleid, maar wat hebben onze mensen aan ‘klimaatsamenwerking’ met Turkije, wanneer we straks ook nog eens extra Turkse migratie op ons bord krijgen?”

“De pretoetredingssteun aan het Turkije van dictator Erdogan blijft ook maar doorlopen”, merkt Ponthier tot slot op. “Hoe veel miljarden wil de EU eigenlijk nog in Turkije pompen, terwijl we nog steeds geen enkele interne hervorming zien inzake economie, rechtstaat of mensenrechten?” Voor het Vlaams Belang slaat de EU met deze ‘toenaderingspoging’ de bal compleet mis, en dient daarentegen iedere toetredingsonderhandeling met het Aziatische land in kwestie definitief te worden stopgezet.