Persberichten
woensdag, 23 nov 2022

Toetreding Roemenië en Bulgarije tot Schengenzone: onaanvaardbaar”

Foto: iStock. Toetreding van Roemenië en Bulgarije tot Schengenzone: “onverantwoord en onaanvaardbaar”

“We staan met onze kritiek niet alleen”, aldus Samyn. “Wel integendeel: dat doen ook verschillende Europese regeringen, waaronder die van Nederland, Oostenrijk en Zweden.” Onze noorderburen houden de toetreding van Roemenië en Bulgarije al langer af wegens bezorgdheid over de aanpak van de strijd tegen corruptie en criminaliteit door voornoemde landen en eisen ter zake minstens bijkomende garanties. Ondertussen liet ook de Zweedse regering weten bijzonder sceptisch te staan over de toetreding van beide landen.

Kroatië, Roemenië en Bulgarije moeten eerst hun zaken op orde krijgen en hun eigen buitengrenzen controleren

Oostenrijk maakt zich grote zorgen over een verdere stijging van de illegale immigratie via de Balkanroute. “Niet zonder reden overigens”, vervolgt Samyn. “In de eerste tien maanden van dit jaar arriveerden in het Alpenland al meer dan 90.000 illegale immigranten, waarvan er 75.000 in geen enkele andere lidstaat werden geregistreerd. Het ziet er niet bepaald naar uit dat daarin verbetering zal komen wanneer landen zoals Bulgarije en Roemenië, in plaats van Hongarije vandaag de dag, morgen de Europese buitengrens zullen bewaken. Aangezien ook België, net zoals Oostenrijk, behoort tot de kleine groep van favoriete bestemmingslanden voor illegale immigranten, zou de bekommernis van de Oostenrijkse regering ook die van de Belgische regering moeten zijn.”

“Dit alles in acht genomen, is de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenruimte momenteel onverantwoord en onaanvaardbaar”, besluit Samyn. “Het Vlaams Belang roept de Belgische regering derhalve uitdrukkelijk op om op de eerstkomende Europese top dezelfde, duidelijke boodschap te brengen.”