Persberichten
woensdag, 28 mrt 2018

Tom Van Grieken: “Geen nieuwe pestbelasting voor werkende Vlaming”

Het voorstel van Bart De Wever om in de volgende legislatuur het rekeningrijden in te voeren is volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken een slag in het gezicht van de miljoenen Vlamingen die geen bedrijfswagen bezitten. Bovendien is de maatregel compleet overbodig aangezien het rekeningrijden de facto al bestaat. “Twee derde van de brandstof bestaat al uit belastingen. Rekeningrijden zal de mobiliteit niet ten goede komen, enkel de schatkist”, klinkt het.   

Nadat eerder mobiliteitsminister Weyts zijn voorkeur had uitgesproken voor het rekeningrijden voor personenwagens lijkt ook N-VA-voorzitter Bart De Wever overstag te gaan voor deze zoveelste verkapte belastingverhoging. Gezien de afwezigheid van enige tegenstand bij de andere partijen staat het in de sterren geschreven dat de volgende Vlaamse regering de pestmaatregel ook zal doorvoeren.

Tom Van Grieken: “De heren excellenties - die nota bene allen op kosten van de belastingbetaler rijden mét chauffeur - beseffen waarschijnlijk niet dat het rekeningrijden feitelijk al bestaat. 65 procent van de brandstof bestaat uit belastingen. Daarbovenop is er de inschrijvingstaks en de torenhoge btw-heffing op de aankoop. Bovendien schijnt men te vergeten dat heel wat mensen de auto nu eenmaal nodig hebben en mobiliteit een fundamenteel recht is."

Volgens de Vlaams Belang-voorzitter zal een extra belasting op rijden dan ook geen zoden aan de dijk leggen. “Ondanks de hoge taksen en accijnzen en ondanks de files staan miljoenen mensen elke dag zuchtend in de file. Waarom doen ze dat? Omdat er geen bruikbaar alternatief is”. Naast investeringen in het openbaar vervoer en het weggennet - waarbij vooral aandacht naar verbreding moet gaan - pleit het Vlaams Belang dan voor het (fiscaal) aanmoedigen van flexibele werkuren en thuiswerken. “Daar en nergens anders ligt de werkelijke sleutel om de verstikkende verkeerscongestie aan te pakken”, aldus nog van Grieken.

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams Belang