Nieuws
maandag, 11 okt 2021

Tom Van Grieken lanceert podcast met als eerste gast Abou Jahjah

Tom Van Grieken, de voorzitter van het Vlaams Belang, zal maandelijks te horen zijn in een nieuwe podcast. De serie krijgt de ludieke naam ‘Toogpraat’. Elke maand zal Van Grieken er een centrale gast ontvangen om op een “taboeloze en politiek incorrecte manier een onbevangen gesprek te hebben”. Dit over maatschappelijk actuele en relevante onderwerpen. De eerste gast van Van Grieken is niet zonder controverse en meteen een klepper: ex-politicus en opiniemaker Dyab Abou Jahjah.

Nadat het Vlaams Belang vorig jaar een wekelijkse YouTube-uitzending begon waarin het zijn parlementsleden interviewt over hun activiteiten in de parlementen - genaamd VBTV - start de partij nu ook met een podcast. Daar waar VBTV-uitzendingen niet langer dan een kwartiertje duren, beoogt het Vlaams Belang met deze podcasts uitvoeriger en meer in de diepte allerhande onderwerpen te bespreken. Dit eveneens met tegenstanders van de partij.

Podcast zonder taboes

“Toogpraat wordt een politiek incorrecte podcast zonder taboes”, licht Van Grieken toe. “Maar het wordt daarom geen pure Vlaams Belang- of Van Grieken-show. Integendeel, het is de bedoeling om figuren van allerlei strekkingen uit de nodigen - ook tegenstanders. We zijn immers van mening dat niet polarisatie het probleem is van onze democratie, want meningsverschil en debat vormen de voedingsbodem van een gezonde democratie. Nee, het is net het uitsluiten van andersdenkenden dat een gevaar - zo niet het grootste - vormt voor onze democratie. Het Vlaams Belang kent zo’n uitsluiting natuurlijk al even, maar de huidige ‘cancel culture’ viseert nagenoeg iedereen die niet wil meestappen in de links-extremistische dictaten van de ‘woke’ menigte.”

De podcast zal vijf segmenten bevatten. Eerst wordt kort het favoriete drankje van de gast besproken en uitgeschonken. Hierna beantwoordt Van Grieken in de ‘Wa zal ‘t zijn’-ronde een grote vraag van de gast. Vervolgens heeft Van Grieken een vraag voor de gast in de ‘Pakt er enen van mij’-ronde. In ‘Wie betaalt de rekening’ bespreken beiden dan weer de grote uitdagingen voor de toekomst. Tot slot wordt in ‘Tournée générale’ een tiental tegenstellingen voorgelegd aan de gast. De podcast zal te beluisteren zijn via alle courante kanalen zoals Spotify en Apple Podcasts nadat het eerst via de Vlaams Belang-app wordt opgeladen. Abonneren kan via toogpraat.org.