Persberichten
vrijdag, 02 jun 2023

Tom Van Grieken spreekt met Orbán over toekomst Europees rechts

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest vond vandaag een conferentie plaats over de toekomst van Europees rechts. Ook het Vlaams Belang was aanwezig met een delegatie en had over meer een ontmoeting met Hongaars premier Viktor Orbán. “Nationalisten moeten over de grenzen heen samenwerken”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “We blijven streven naar een Europees samenwerkingsverband dat alle rechts-nationalistische en conservatieve partijen verbindt.

De conferentie werd georganiseerd door de EC/DA-groep die conservatieve partijen verenigt in de Parlementaire Assemblée van de Raad van Europa. Voor het Vlaams Belang waren zowel senator Bob De Brabandere, die zetelt in de Raad van Europa, als voorzitter Tom Van Grieken aanwezig, die samen met Santiago Abascal, voorzitter van het Spaanse Vox, één van de hoofdsprekers was op het evenement. 

“Op langere termijn streven we naar structurele samenwerking tussen alle rechts-nationalistische partijen in Europa”

Op het programma stonden verschillende conferenties, onder meer over migratie, waarin verschillende partijen van gedachten wisselden. De delegatie van het Vlaams Belang werd ook ontvangen door Hongaars president Viktor Orbán, met wie Van Grieken een goede band onderhoudt.

Van Grieken merkt op dat rechts-nationalistische partijen zoals de zijne overal in Europa aan een opmars bezig zijn. “We delen gemeenschappelijk waarden en moeten daarom samenwerken”, aldus Van Grieken. “Op langere termijn streven we naar structurele samenwerking tussen alle rechts-nationalistische partijen in Europa. De samenwerking in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa kan als voorbeeld dienen voor een Europese nationalistische toekomst.”