Nieuws
zaterdag, 04 sep 2021

Topmagistratuur haalt uit naar politiek: “En ze hebben gelijk: justitie loopt mank”

"Demagogische" en "onwetende" politici, tekorten die leiden tot straffeloosheid en "onzekere" wetgeving, het zijn niet de woorden van het Vlaams Belang, maar wel deze van de procureurs generaal bij de opening van het gerechtelijk jaar. Allen trekken ze aan de alarmbel, zo meldt De Standaard. “En ze hebben groot gelijk”, klinkt het bij het Vlaams Belang. “De onkunde van de onverkozen binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V) en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) is stuitend - er moeten ernstige hervormingen komen in plaats van loze aankondigingen.”

Ignacio de la Serna, de procureur-generaal van Bergen, viseerde in De Standaard zo minister Verlinden omdat ze beloofde zich altijd burgerlijke partij te stellen bij geweld tegen de politie. "Dit is in de praktijk onzin en getuigt van een diepgaande onwetendheid over de strafprocedure, aldus de la Serna. De minister in kwestie heeft naar alle waarschijnlijkheid al mooiere complimenten in ontvangst mogen nemen.

Justitie wordt keer op keer slecht beheerd

Nog volgens de la Serna hebben besparingen de onafhankelijkheid in gevaar gebracht. "Deze gedwongen besparingen, in combinatie met decennialange afwezigheid van investeringen, hebben justitie op de rand van de afgrond gebracht, tot het punt dat er stakingen ontstonden en sommigen zich afvroegen of de gerechtelijke macht nog steeds een macht was", klonk het snoeihard vanwege de procureur-generaal.

Johan Delmulle, de procureur-generaal in Brussel hekelde op zijn beurt het tekort aan middelen voor de aanpak van financiële en fiscale criminaliteit. "In 2002 waren er nog 131 gespecialiseerde speurders, vandaag nog 87". Waarbij niet mag en kan vergeten worden dat deze vormen van criminaliteit alleen maar complexer worden waardoor totale straffeloosheid dreigt. De Antwerpse procureur-generaal Patrick Vandenbruwaene focuste in zijn reden op de nieuwe wet op de spijtoptanten die "knelpunten, onzekerheden en lacunes" bevat die dringend moeten worden opgelost. Ook was hij van oordeel dat het wetboek van strafvordering weinig leesbaar en verouderd is en derhalve dringend moet hervormd worden - iets wat oud-justitieminister Koen Geens (CD&V) had beloofd, maar heeft nagelaten.

“Benieuwd hoe de minister van Justitie met deze herhaalde kritieken zal omgaan”, reageert Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “Van het aankondigingsbeleid van Van Quickenborne en Verlinden zijn tot op de dag van vandaag weinig resultaten bekend. Dat moet stoppen.”