Nieuws
dinsdag, 23 aug 2022

Torenhoge immigratiestromen onhoudbaar in Nederland en België: “Beperk de instroom”

De asielcijfers blijven ook in Nederland verder toenemen en bij het Nederlandse aanmeldcentrum voor asielzoekers Ter Apel’ zijn gelijkaardige dierlijke taferelen te zien als bij het Klein Kasteeltje in Brussel. “Hoewel de asielaanvragen in Nederland zowel in absolute als in relatieve cijfers lager zijn dan in België, trekt de Nederlandse regering wel al aan de alarmbel”, zegt Kamerlid Dries Van Langenhove. “Staatssecretaris De Moor moet maatregelen nemen om de instroom te beperken en de uitstroom te vergroten.”

Bij het Nederlandse aanmeldcentrum voor asielzoekers ‘Ter Apel’ (provincie Groningen) doet zich hetzelfde scenario voor als bij het Klein Kasteeltje in Brussel. De asieldiensten kunnen het hoge aantal verzoeken om asiel niet verwerken, waardoor immigranten buiten voor de asielcentra kamperen, de omgeving bevuilen en met elkaar op de vuist gaan. Ook in Nederland blijven de asielstatistieken verder pieken. Voor de eerste zeven maanden van 2022 staat de teller ondertussen reeds op 17.927 asielaanvragen, het aantal eerste verzoeken plus het aantal volgende verzoeken meegerekend. Voor diezelfde periode van 2022 dienden onze Belgische asielinstanties al 19.052 asielaanvragen te verwerken. Dat is per capita gerekend bijna 70% meer dan in Nederlands dus.

“De Moor moet zowel de instroom als uitstroom aanpakken”

“Den Haag trekt nu al aan de alarmbel terwijl het aantal asielaanvragen op Belgische bodem de Nederlandse zowel in absolute als in relatieve termen overschrijdt”, aldus Van Langenhove. Terwijl Ter Apel reeds uit zijn voegen barst bij 102 asielverzoeken per 100.000 inwoners in Nederland, gaat het in België om 164 asielverzoeken per 100.000 inwoners, een verschil van meer dan 50 procent.”

“De enige juiste respons van Nicole De Moor (staatssecretaris voor Asiel en Migratie, cd&v) en Eric van der Burg (Nederlands Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, VVD) bestaat erin om de instroom te beperken en de uitstroom te vergroten”, stelt Van Langenhove. “Zolang er geen krachtdadige maatregelen genomen worden in deze zin, zal de druk op de asielinstanties alleen maar verhogen.”