Nieuws
donderdag, 07 jan 2021

Tot vandaag blijft België Syriëstrijders terughalen

Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat er op heden nog steeds Syriëstrijders naar ons land terugkeren. Volgens recente cijfers van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) ging het in 2020 om vijf volwassenen en veertien kinderen. “En dat is een stijging”, zegt Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie). “In 2019 waren dat nog twee volwassenen en acht kinderen.”

“Onder de teruggekeerden van het voorbije jaar bevindt zich ook een Foreign Terrorist Fighter”, aldus Van Langenhove. “Daarmee staat de teller van deze op bloed beluste, jihadistische tijdbommen die in België verblijven op 125.” Voor het Vlaams Belang moet het instaan voor de veiligheid van iedere burger de voornaamste taak van de overheid zijn. “Terreurbestrijding en drooglegging van islamterreur zou dan ook de hoogste prioriteit moeten krijgen, en dat is nu helaas zeker niet het geval.”

“Op kosten van de belastingbetaler blijft men Syriëstrijders naar ons land repatriëren”

In 2020 keerden onder meer de beruchte IS-weduwen Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal terug naar ons grondgebied. “In 2014 werd dit tweetal al eens met veel moeite uit Syrië teruggehaald om hen hier te laten bevallen en met alle mogelijke zorg, ook OCMW-steun, te omringen”, vervolgt Van Langenhove. “Als dank keerden ze vervolgens terug naar Syrië om aldaar via sociale media haatberichten te verspreiden tegen de Westerse samenleving. Een ezel mag zich dan geen twee keer aan dezelfde steen stoten, de Belgische staat doet dat duidelijk wel.”

“Syriëstrijders die zijn gaan moorden, verminken en verkrachten mogen hier nooit meer welkom zijn”, besluit Van Langenhove. “Voor dit soort gewetenloze en gedegenereerde fanatici kunnen geen verzachtende omstandigheden ingeroepen worden.” Sinds jaar en dag pleit het Vlaams Belang voor internationale akkoorden zodat Foreign Terrorist Fighters uitgeleverd kunnen worden aan het land waarin ze hun misdaden begingen. “Ze moeten in Irak en Syrië vervolgd en berecht worden. Van terughalen mag hoe dan ook geen sprake zijn.”