Nieuws
donderdag, 24 nov 2022

Toxisch drugsafval ongevaarlijk volgens Vandenbroucke

Foto: iStock. Toxisch drugsafval ongevaarlijk volgens Vandenbroucke

In Haspengouw en nabij de Nederlandse grens worden de jongste tijd weer vaker stortplaatsen van chemisch afval ontdekt, afkomstig van druglabo’s. Maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) schuift de verantwoordelijkheden opnieuw van zich af”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe. “Uiterst toxisch drugsafval blijkt volgens Vandenbroucke geen gevaar te vormen voor de volksgezondheid.

In de gemeente Lijsem werden recent nog zes vaten vol uiterst gevaarlijk, toxisch drugsafval ontdekt. “Het storten van dit bijzonder giftige afval is niet enkel schadelijk voor het leefmilieu, maar ook voor de volksgezondheid”, aldus Sneppe. “Je mag er niet aan denken wat de gevolgen zouden zijn, wanneer passerende wandelaars of spelende kinderen in contact zouden komen met deze bijzonder giftige substanties.”

“Met zijn houding is Vandenbroucke zelf een gevaar voor de volksgezondheid”

Sneppe wou van minister Vandenbroucke dan ook weten of hij hierover zou samenzitten met zijn collega Annelies Verlinden (cd&v) van Binnenlandse Zaken, met het oog op een actieplan om de drugstorten op te ruimen en de druglabo’s op te sporen. “Maar eens te meer ontloopt Vandenbroucke zijn verantwoordelijkheid”, vervolgt Sneppe. “De minister weigert botweg te antwoorden op onze vragen en schuift de verantwoordelijkheid door naar het Vlaams niveau, met de mededeling dat het minister Zuhal Demir (N-VA) is, die verantwoordelijk zou zijn.” Het Vlaams Belang stelt daarbij ook vast dat Vandenbroucke niet eens weet dat Lijsem eigenlijk in het Waals Gewest ligt.

“We kunnen enkel bijzonder ontgoocheld zijn in het antwoord van de minister”, besluit Sneppe. “Ten eerste blijkt voor Vandenbroucke het storten van extreem toxisch afval dus niet gevaarlijk te zijn voor de volksgezondheid. en ten tweede minimaliseert hij de feiten door het toxische drugsafval te omschrijven als ‘afval van geneesmiddelen. Ook al is hij niet verkozen, als minister is hij bevoegd voor volksgezondheid en zou hij minstens mogen beseffen dat zaken zoals XTC en amfetamines geen geneesmiddelen zijn, maar levensgevaarlijk vergif.”