Nieuws
vrijdag, 19 jan 2024

Traditionele partijen dragen loodzware verantwoordelijkheid voor Europese afhankelijkheid van China

Deze week stemde het Europees Parlement over een verslag dat China’s invloed op kritieke infrastructuur in de Europese Unie aankaart. “Jarenlang hebben de globalistische Europese Commissie en lidstaatregeringen de rode loper uitgerold voor Chinese ondernemingen die met staatssteun de marktwerking in de EU verstoren”, zegt Europees Parlementslid Filip De Man (Vlaams Belang). “Er is een radicale ommezwaai nodig om het industrieel weefsel in de EU te herstellen.”

Chinese economische activiteiten in het buitenland dienen de belangen van de Chinese communistische partij. Via ondernemingen die van royale staatssteun genieten, heeft de Volksrepubliek een monopolie verworven in strategische sectoren waarin ze hele toeleveringsketens domineert. Deze week stemde een meerderheid in het Europees Parlement voor het afbouwen van die afhankelijkheid van China. De toeleveringsketens moeten gediversifiëeerd worden en buitenlandse investeringen aan een toesting onderworpen worden.

“Jarenlang werd de rode loper uitgerold voor Chinese ondernemingen die met staatssteun de marktwerking in de EU verstoren”

Europees Parlementslid Filip De Man steunt het initiatief, maar wijst op de oorzaak van de Europese afhankelijkheid van China. “Jarenlang hebben de globalistische Europese Commissie en lidstaatregeringen de rode loper uitgerold voor Chinese ondernemingen die met staatssteun de marktwerking in de EU verstoren”, zegt hij. “Zo zijn ze een bedreiging gaan vormen voor het voortbestaan van Europese ondernemingen. Er werd ook niets ondernomen tegen de transfer van Europese technologie naar Chinese bedrijven. Voeg daarbij het systematisch industrieel afbraakbeleid in de EU en je komt uit op de situatie waar we vandaag beland zijn. Zo kon China de fabriek van de hele wereld worden en hele sectoren monopoliseren.”

Met de traditionele partijen aan het roer is het deficit op de handelsbalans met China op zeer ondoordachte wijze ontspoord tot een waanzinnige 396 miljard euro in 2022. “Als regeren vooruitzien is, dan hebben de regerende elites zwaar gefaald”, besluit De Man. “Zij, en niemand anders dragen de verantwoordelijkheid voor de Chinese dominantie en de Europese afhankelijkheid. Het verslag waarover deze week gestemd werd, bulkt van goede intenties maar er is een radicale ommezwaai nodig om het industrieel weefsel in de EU te herstellen, de werkgelegenheid te vrijwaren en de knowhow hier te houden. Enkel zo stellen we onze welvaart veilig”.