Persberichten
zondag, 18 apr 2021

Tsjetsjeense en Koerdische bendes rivaliseren in Luik: “Criminele vreemdelingen uitzetten”

Het Vlaams Belang waarschuwt al langer voor het gevaar van de import van multiculturele conflicten. De rivaliserende Tsjetsjeense en Koerdische bendes hebben dit nogmaals bevestigd afgelopen zaterdag in Luik. Zij gebruikten oorlogswapens en er viel 1 dode en 2 gewonden. “De regering staat erbij en kijkt ernaar. Voor het Vlaams Belang is het al lang duidelijk wat moet gebeuren. Criminele vreemdelingen moeten buiten en een zero-tolerantiebeleid is wat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) moet voeren”, aldus Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang).

“De stad Luik heeft haar bijnaam van ‘vurige stede’ weer alle eer aan gedaan”, aldus Depoortere. “Vorige maand was er nog de Black Lives Matter-plundertocht waarbij 36 politiemensen gewond werden en er negen daarvan naar het hospitaal moesten. En gisteren vormden de straten van de Luikse voorstad Bressoux een waar oorlogsgebied.” Bij een volledig ontspoorde confrontatie tussen Tsjetsjeense en Koerdische jeugdbendes werden zelfs oorlogswapens ingezet. Op beelden is bijvoorbeeld duidelijk te zien hoe er met een Kalasjnikov werd geschoten. Balans van het waanzinnige gebeuren: één dode, twee gewonden en 28 arrestaties.

“De rellen in Luik zijn zeker niet de laatste, en telkens opnieuw zijn de relschoppers en geweldenaars overwegend allochtonen”

Naar de oorzaak van het geweld is het gissen. Er bestaat geen internationaal conflict tussen Koerden en Tsjetsjenen. “Maar al werd er geschoten om net als BLM genomineerd te worden voor de Nobelprijs van de Vrede, voor het Vlaams Belang doet dit er niet toe. Tuig met oorlogstuig hoort niet op onze straten”, vervolgt Depoortere. “Ik heb Verlinden onmiddellijk na de vorige rellen in Luik ondervraagd. Helaas kreeg ik toen als antwoord enkel nietszeggende vaagheden over ‘wederzijds respect’ en dies meer te horen.”

Voor het Vlaams Belang dient Verlinden eens dringend te beseffen dat je op lui met oorlogswapens niet moet reageren met kushandjes, schouderklopjes en knipoogjes, maar met een zero-tolerantie. “Hier zijn enkel snelrecht, effectieve opsluitingen en uitzettingen op zijn plaats”, besluit Depoortere, die opnieuw de minister van Binnenlandse Zaken zal interpelleren. “Het zullen zeker niet de laatste rellen zijn. Geweld lokt steeds meer geweld uit. Op sociale media circuleren reeds oproepen om wraakacties.”