Nieuws
zaterdag, 25 feb 2023

Twee jongste kerncentrales moeten niet stilgelegd worden

Volgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) kunnen de twee jongste kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 tien jaar langer openblijven, zonder dat ze daarvoor stilgelegd moeten worden. “Dat is zeer goed nieuws”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Zo kunnen de reactoren ons van stroom voorzien tijdens twee vitale winters.”

De kernuitstap staat al langer onder druk. De regering sloot in januari nog een omstreden akkoord met Engie om de twee jongste reactoren tien jaar langer open te houden. Nadat hoogspanningsnetbeheerder Elia er op wees dat er mogelijk alsnog een tekort zal ontstaan in de winters van 2025-2026 en 2026-2027, gaf de federale regering ook aan dat ze de reactoren Doel 1 en 2 en Tihange 1 zou willen verlegen.  “Het hele dossier van de kernuitstap getuigt van een ongezien amateurisme”, zegt Van Lommel. “Ondertussen werden Tihange 2 en Doel 3 al nodeloos gesloten. We moeten er alles aan doen om de nog resterende reactoren dat lot te besparen.”

“Het hele dossier van de kernuitstap getuigt van een ongezien amateurisme”

Het nieuws dat de twee jongste kernreactoren nu open zouden kunnen blijven zonder dat ze stilgelegd moeten worden is goed nieuws voor de bevoorradingszekerheid. Ze zouden dan ook in de twee cruciale winters waarin een stroomtekort dreigt kunnen draaien. De werken voor de verlenging zouden namelijk kunnen gebeuren tijdens de normale onderhoudsstops.

“We moeten deze piste serieus nemen”, besluit Van Lommel die erop wijst dat hij de federale regering zal blijven wijzen op de zware verantwoordelijkheid die ze in dit dossier draagt. “Met bevoorradingszekerheid speel je niet. Al is jammer genoeg net dat hetgeen wat de afgelopen jaren gebeurd is.”