Persberichten
vrijdag, 09 dec 2022

Twitter-files: “Bewijs is geleverd dat Big Tech onze democratie manipuleert”

Foto: iStock. Twitter-files: “Bewijs is geleverd dat Big Tech onze democratie manipuleert”

Gisteren werd het tweede deel van de “Twitter-Files” bekendgemaakt, een onderzoeksreeks over de interne werking van Twitter die sinds de overname van Elon Musk werden bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat werknemers van Twitter zwarte lijsten opstelden op basis van politieke voorkeur, en bepaalde gebruikers minder zichtbaar werden gemaakt op het platform. “Dit moet grondig worden onderzocht, aldus Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid voor het Vlaams Belang. Er is dringend nood aan transparantie en een onderzoek over welke manipulatie van de informatiestromen er gaande was.”

De Twitter-Files zijn een reeks aan interne documenten die werden bekendgemaakt door eigenaar Elon Musk, samen met journalisten Matt Taibbi en Bari Weiss. Uit het eerste deel bleek dat Twitter actief het schandaal rond Hunter Biden, de zoon van Joe Biden, had onderdrukt. Uit deel twee blijkt nu dat Twitter bepaalde, vaak rechtse, gebruikers op het platform schaduwbande. Schaduwbannen is een praktijk waarbij gebruikers wel iets kunnen posten, maar heimelijk het bereik van hun berichten beperkt wordt. Daardoor krijgen volgers deze berichten niet meer te zien. De essentie van sociale media is interageren met volgers. De top bij Twitter had altijd ontkend de praktijk toe te passen, maar de interne documenten bewijzen nu het tegendeel. Twitter verminderde de zichtbaarheid van bepaalde gebruikers, en zorgde ervoor dat hun posts minder populair zouden worden. 

“Wij waarschuwen al lang voor de praktijk van schaduwbannen”, zegt Vandendriessche. “Big Tech meet zich onterecht en op onwettelijke wijze de rol aan van poortwachter in het publieke debat. Het is niet aan onverkozen technocraten om te bepalen welke meningen mogen geuit worden, of welke meningen je nog te zien krijgt en welke niet.”

“Big Tech-bedrijven moeten hun algoritmes openbaar maken”

Binnen Twitter werd er ook een geheime groep opgericht, die kon bepalen welke gebruikers een “gevaar” vormden, buiten de voorwaarden van Twitter om. De “Site Integrity Policy, Policy Escalation Support” of SIP-PES, bestond uit hoge managers van Twitter, waaronder het hoofd van Legal Policy, het hoofd van Trust & Safety en opeenvolgende CEO’s zoals Jack Dorsey en Parag Agrawal. Zij konden, zonder aanleiding of klacht, gebruikers gaan limiteren in hun functionaliteit op basis van hun eigen afweging. Bepaalde gebruikers werden tijdelijk verbannen, zonder overtreding van de gebruikersvoorwaarden. 

“Big Tech-bedrijven zoals Twitter, Meta (Facebook, Instagram, Whatsapp) en Alphabet (Google, Youtube) moeten hun algoritmes openbaar maken”, aldus Vandendriessche. “Hun censuurpraktijken zijn illegaal en gevaarlijk voor onze democratie. Ze beïnvloeden de informatiestromen en manipuleren zo onze democratie. De monopolies van de Big Tech oligarchie hebben te veel macht, die ze ook effectief gebruiken en dit ondermijnt onze democratie. Ze moeten opgebroken worden.”

De journaliste Bari Weiss, die het tweede deel openbaar maakte, stelt dat dit nog maar het begin is. Binnenkort worden meer getuigenissen en documenten verwacht rond de Twitter-Files. Het is de eerste keer dat er bewijs wordt geleverd op deze schaal rond de praktijk van schaduwbannen. “Dit is een confrontatie tussen een oligarchische macht en de politieke macht”, vervolgt Vandendriessche. “Twitter heeft op sinistere wijze de democratie en verkiezingen beïnvloed. Het is nu aan elke instantie om haar werk te doen, en de verantwoordelijken aan te pakken.”

Vandendriessche lanceert vandaag een resolutie in het Europees Parlement waarin hij oproept tot complete transparantie van Big Tech bedrijven en een onderzoek naar censuur van EU-burgers.