Nieuws
vrijdag, 09 apr 2021

Twitteraccount Tom Van Grieken vergrendeld: “Aanslag op vrije woord door multinational”

Twitter heeft donderdag de pagina van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vergrendeld. Aanleiding van de blokkering is een post waarin de partijvoorzitter aankaartte dat een lokale Vooruit-voorzitter dweept met extreemlinkse massamoordenaars zoals Sovjetleider Jozef Stalin. Volgens de partij gaat het om een zoveelste ongeoorloofde politieke inmenging door Twitter. De techgigant heeft een groeiende slechte reputatie wat betreft politieke onafhankelijkheid, omdat het meer en meer rechts georiënteerde accounts afsluit of blokkeert. “Dit moet niet alleen nationalisten zoals ons, maar alle democraten zorgen baren.”

Sinds donderdag kan de partijvoorzitter van de grootste gepeilde partij in het land - Tom Van Grieken - niet meer op zijn Twitteraccount. Nadat eerder al als enige Vlaamse partijvoorzitter het Twitterverificatie-symbool (een blauw vinkje dat aantoont dat de beheerder achter een account de gelijknamige bekende persoon zelf is) zonder aanduidbare reden werd afgenomen, is Van Grieken zijn pagina nu zelfs vergrendeld. Aanleiding volgens Twitter is het delen van ‘privé materiaal’. Opmerkelijk, want Van Grieken deelde enkel ‘content’ die Vooruit-voorzitter Stef Vonk zelf deelde op sociale media. Daarin is te zien hoe allerlei communistische propaganda en de extreemlinkse dictator Stalin prijken aan Vonks muur thuis. 

Van Grieken: “Twitter moet niet de verdediging opnemen van figuren als Stalin om Vooruit uit de wind te zetten, maar dit onmiddellijk rechtzetten”

Opnieuw toont Twitter aan dat het niet de rol van een onpartijdig platform vervult, zo vindt het Vlaams Belang. De partij stelt dat het duidelijk is dat Twitter partij kiest en bovendien verhindert dat democratisch verkozen politici zoals Van Grieken hun job kunnen doen - zoals in dit geval aankaarten dat een lokale voorzitter van Vooruit - een regeringspartij nota bene - dweept met totalitaire communistische massamoordenaars zoals Stalin. Helaas is dit laatste voorval niet uniek op Twitter en andere sociale media, maar komt het meer en meer voor. “Enkel een naïeveling kan nog spreken van toeval. Dit moet niet alleen nationalisten zoals ons, maar alle democraten zorgen baren.”

“Ik moet nu in het Engels een procedure volgen om mijn account te ontgrendelen”, reageert Van Grieken zelf. “Die heb ik opgestart, en ik kreeg een Engelstalig antwoord dat ik in ‘enkele dagen’ een reactie zal krijgen. Maar ik ga de tweet zelf - waar niks mis mee is, integendeel - niet verwijderen. Wat Twitter doet is een beangstigende daad. Ik word monddood gemaakt door een Amerikaanse multinational. Twitter moeit zich actief in de politiek.” Van Grieken rekent erop dat Twitter deze ernstige fout snel rechtzet.

Dat gelooft toch geen kat? Is het vreemd dat je WC is ingericht als een extreemlinkse schrijn? Jazeker, maar het blijft overduidelijk een schrijn, he. pic.twitter.com/ldtgAwgLnA

— Jonas Naeyaert (@Jonas_Naeyaert) April 9, 2021