Nieuws
dinsdag, 22 nov 2022

UGent verplaatst lezing Dewinter omwille van links activisme

Foto: iStock. UGent verplaatst lezing Dewinter omwille van links activisme

De UGent heeft omwille van veiligheidsredenen de locatie van de lezing van Vlaams Parlementslid Filip Dewinter verplaatst. “Het is niet de eerste keer dat linkse activisten met geweld proberen te verhinderen dat ik het woord neem over omvolking”, aldus Dewinter. “Het toont in elk geval aan dat links geen respect heeft voor de fysieke integriteit en de vrije meningsuiting. Opmerkelijk wel; want links zelf spreekt heel vaak over ‘superdiversiteit’. Het is één en hetzelfde fenomeen…

Op 1 december houdt Vlaams Parlementslid Filip Dewinter een lezing over omvolking in Gent. Op uitnodiging van de studentenvereniging KVHV komt hij zijn meest recente boek, dat dit onderwerp behandelt, voorstellen. Normaal gezien zou de lezing doorgaan in het Blandijngebouw van de UGent, maar na advies van de Gentse politie heeft de universiteit beslist om de locatie te veranderen. Linkse activisten waren namelijk van plan om dat gebouw te bezetten op de avond van de lezing. Bovendien is er op het vlak bij gelegen Sint-Pietersplein een protestmars gepland, waardoor de kans op escalatie groot is. De lezing zal daarom doorgaan in Auditorium B van campus Aula. 

“Links heeft geen respect voor de fysieke integriteit en de vrije meningsuiting”

“De verhuis van het Blandijngebouw naar de campus Aula is een poging om links aan de UGent onder controle en tevreden te houden”, zegt Dewinter. “De campus speelt echter geen rol zolang de lezing over omvolking maar kan doorgaan aan de Gentse universiteit. Dit is namelijk belangrijk in de strijd voor de vrije meningsuiting.”

De boekvoorstelling in Gent is niet de eerste die verstoord dreigt te worden. “Bij de voorstelling in Leuven probeerden linkse activisten al met geweld te verhinderen dat ik het woord nam”, aldus Dewinter. “Ik kwam er gelukkig met enkel wat kneuzingen en blauwe plekken van af, maar sindsdien is het verzet van links alleen maar toegenomen. Het toont in elk geval nog maar eens aan dat zij geen respect hebben voor de fysieke integriteit en de vrije meningsuiting.”