Nieuws
vrijdag, 01 jul 2022

Uitstootvrije auto’s vanaf 2035: beperking sociale mobiliteit

Vanaf 2035 mogen er nog enkel uitstootvrije auto’s verkocht worden in de Europese Unie. “Dit zal leiden tot duurdere auto’s en voor een beperking van de sociale mobiliteit zorgen”, zegt Europees Parlementslid Gerolf Annemans. “Met name de Franstalige Groenen hebben zich hier hard voor ingezet.”

De Europese milieuministers hebben besloten dat vanaf 2035 enkel nog emissievrije nieuwe auto’s verkocht mogen worden. Ook België, onder leiding van Federaal minister voor klimaat en leefmilieu, Zakia Khattabi (Ecolo), stemde mee in dit voorstel. Deze maatregel is deel van het Fit For 55’–plan van de Europese Unie. Hiermee wil de EU haar uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55 procent verminderen.

“Specifiek zullen zowel personenwagens als bestelwagens tegen 2035 100 procent minder CO2 moeten uitstoten”, zegt Gerolf Annemans. “Dit komt natuurlijk neer op een de facto verbod op de verbrandingsmotor. Dit werd eerder al beslist in het Europees Parlement,waar wij ons destijds hard tegen verzet hebben” vervolgt Annemans.

“Met dit verbod worden auto’s iets voor de happy few”

Het Europees parlement had uiteindelijk twee stemrondes nodig om een compromis te vinden over de diverse klimaatdossiers. “Het Vlaams Belang was de enige Belgische partij die tegen het verbod stemde. Als het aan onze Belgische klimaatminister had gelegen afgelopen dinsdag, zou het verbod reeds ingaan in 2030”, bemerkt Annemans.

Waals minister van Klimaat Philippe Henry (Ecolo), vroeg bijvoorbeeld ook al dat lidstaten het recht zouden voorbehouden om een meer ambitieuze politiek te voeren dan op EU-niveau zou worden overeengekomen. Ook in Vlaanderen komt er in 2029 al een verbod op de verkoop van nieuwe verbandingsauto’s, voorlopig onder voorwaarden.

“Deze maatregelen zullen onvermijdelijk leiden tot een serieuze beperking van de sociale mobiliteit. Zoals ik reeds eerder bemerkte, betaal je voor de goedkoopste elektrische auto’s in Vlaanderen al snel meer dan 20.000 euro. Een auto met een verbrandingsmotor heb je daarentegen vaak reeds voor de helft van die prijs”, concludeert Annemans. “Als het gaat over het klimaat struikelen de politici haast over elkaar met de meest ambitieuze maatregelen, maar over de maatschappelijke consequenties hoor je ze niet.”