Nieuws
dinsdag, 11 jan 2022

Vaccinatieverplichting zal enkel voor meer polarisatie zorgen

“Een vaccinatieverplichting is absoluut geen goed idee”, zegt volksvertegenwoordiger Dominiek Sneppe. “De vaccinatiegraad is nu reeds zo hoog dat het in de realiteit weinig verschil zal maken, maar het zal vooral de polarisatie in de samenleving wel doen toenemen.” Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil naar eigen zeggen in de Kamer snel werk maken van een parlementair debat over de vaccinatieverplichting.

Over het verplichten van het coronavaccin voor de volwassen bevolking heerst een sterke maatschappelijke en politieke onenigheid. “Vandenbroucke zegt een parlementair debat te willen, maar dat zal er enkel voor de galerij zijn”, aldus Sneppe. “Grondige debatten hebben we met deze minister van Volksgezondheid nog niet gekend en om het even welke kritische argumenten er in een dergelijk debat zullen worden opgeworpen, uiteindelijk zal de verplichting meerderheid tegen minderheid gestemd worden.”

“Het Vlaams Belang heeft zich nooit een tegenstander getoond van vaccinatie, integendeel, maar wel steeds een tegenstander van vaccinatieverplichting en een voorstander van een vrijwillige vaccinatie”

“Om de vaccinatiegraad op te krikken is het veel nuttiger om mensen met argumenten te overtuigen dan ze te bedreigen met bestraffingen”, vervolgt Sneppe. “Daarmee zal Vandenbroucke de critici nog meer tegen zich in het harnas jagen. Het maatschappelijk ongenoegen en de polarisatie zullen alleen maar toenemen. Dat werd zelfs door Marc Van Ranst al terecht opgemerkt.”

“We zien dat het opwerpen van de mogelijkheid van een vaccinatieverplichting nu al negatieve en gevaarlijke gevolgen heeft voor de volksgezondheid”, besluit Sneppe. “Sommige tegenstanders werpen nu ook de kindervaccinaties in de weegschaal. De eenmalige en levenslange kindervaccinaties zoals tegen polio hebben echter hun grote nut bewezen, zodat een vergelijking met de coronavaccins niet opgaat. En daarnaast is het zo dat ondanks de reeds generaties durende verplichting, ook wat betreft de kindervaccins nooit een vaccinatiegraad van 100 procent werd gehaald.”