Nieuws
maandag, 02 aug 2021

“Vaccins duurder omdat ze werken. Gekker moet het niet worden”

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de prijsverhoging die de medische firma’s Pfizer en Moderna hebben doorgevoerd voor hun coronavaccins. “De farmareuzen verhogen de prijs omdat hun vaccins blijken te werken”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Dominiek Sneppe (Vlaams Belang). “Dat is eigenaardig, want de bevolking werd van meet af aan meegedeeld dat dat zo was.” Het Vlaams Belang eist openbaarheid en transparantie in de overeenkomsten met de farmabedrijven.

De Britse krant The Financial Times bracht aan het licht dat in een nieuwe overeenkomst met de Europese Unie de prijs van een Pfizer-vaccin stijgt van 15,50 euro naar 19,50 euro, en dat van een Moderna-vaccin van 19 euro naar 21,50 euro. “Er moest en zou absoluut via de EU onderhandeld worden met deze bedrijven, omdat dit het efficiëntst en het goedkoopst zou zijn”, reageert Sneppe. “Efficiënt zijn de EU-onderhandelingen echter nooit geweest en nu valt ook de andere reden nog weg.”

Gelet op de voorziene 1,8 miljard extra vaccins van Pfizer en 150 miljoen vaccins van Moderna gaat deze prijsstijging over een gigantisch bedrag”

De EU zet momenteel volop in op vaccins van Pfizer en Moderna omdat uit gegevens van een fase 3-studie blijkt dat deze doeltreffender zijn dan de vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson. “Om deze reden wilden de beide firma’s dus hun contractvoorwaarden aanpassen”, aldus Sneppe. “Een prijsverhoging omdat een product werkt. Het is alsof je een extra factuur kan krijgen wanneer een aangekochte vaatwasmachine of televisietoestel ook effectief functioneert. Ik vraag me terecht af of de firma’s hun prijzen hadden laten zakken mocht uit de studie zijn gebleken dat hun vaccins niet voldeden.”

“Voor ons is het duidelijk dat we nu de prijs moeten betalen voor het vertrouwen dat onterecht in de EU werd gesteld”, besluit Sneppe. “Niet door het Vlaams Belang trouwens, wij hebben nooit enig vertrouwen gehad in de door de EU gevoerde onderhandelingen en in de geheime contracten die hieruit voortkwamen. Wij hebben hier steeds voor gewaarschuwd.”, Het Vlaams Belang eist voortaan openbaarheid en transparantie in de onderhandelingen met de farmabedrijven.