Persberichten
woensdag, 01 mrt 2023

Vals ‘ontslag’ ACV-voorzitter: Vlaams Belang dient klacht in bij sociale inspectie

De voorzitter van de christelijke vakbond ACV, Marc Leemans, stopt vrijwillig en zal zichzelf laten ontslaan om zo op brugpensioen te kunnen gaan. “Dit komt neer op fraude”, zegt Kamerlid en arbeidsspecialist Hans Verreyt (Vlaams Belang). “Het SWT-systeem is een noodsysteem om werknemers te beschermen en niet om vakbondsafgevaardigden op betaald verlof te sturen. We zullen dan ook klacht indienen tegen dit misbruik bij de sociale inspectie.” Ook Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens reageert verontwaardigd en kondigt aan ook in het Vlaams Parlement minister van Werk Jo Brouns (cd&v) hierover te zullen ondervragen. “Het ACV ondermijnt met deze zet het activeringsbeleid van de Vlaamse overheid.”

Het ACV maakte gisteren bekend dat Marc Leemans op 1 januari 2024 na twaalf jaar zal stoppen als voorzitter. Maar Leemans, die volgende maand 62 jaar wordt, gaat niet onmiddellijk op pensioen. Het is de bedoeling dat hij zichzelf door het ACV zal laten ontslaan. Hierdoor kan hij gebruik maken van het zogenaamde SWT-systeem, het vroegere brugpensioen. Daardoor zal hij tot aan zijn wettelijk pensioen recht hebben op een werkloosheidsuitkering én een toeslag kunnen opstrijken. Deze démarche van Leemans en de vakbond kan echter op weinig goedkeuring rekenen en krijgt dan ook felle kritiek te verduren.

“Dit komt neer op fraude”, zegt Verreyt. “Het ACV geeft hiermee aan andere werkgevers het voorbeeld hoe het vooral niet moet. Het SWT-systeem is een noodsysteem om werknemers te beschermen en niet om vakbondsafgevaardigden op betaald verlof te sturen. Wij zullen dan ook aangifte doen tegen dit misbruik bij de sociale inspectie.”

Het Vlaams Belang zal in het Vlaams Parlement minister van Werk Jo Brouns over dit vals ontslag ondervragen

Volgens het Vlaams Belang beschadigt de vakbond met dit vals ontslag vooral zichzelf. “Het ACV ondergraaft hiermee volledig haar eigen geloofwaardigheid”, aldus Verreyt. “Hoe kan deze vakbond nog enige autoriteit hebben in discussies over bijvoorbeeld de zware beroepen als ze zelf profiteert van de sociale zekerheid.”   

Doordat het ACV ook mee bestuurder is van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB zal fractieleider Chris Janssens minister van Werk Jo Brouns (cd&v) in het Vlaams Parlement ondervragen over dit voorval. “Het ACV ondermijnt met deze zet het activeringsbeleid van de Vlaamse overheid”, aldus een verontwaardigde Janssens.