Nieuws
vrijdag, 09 jul 2021

“Van De Croo mag regeringscommissaris vijandig staan tegen democratie”

In de plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers diende eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) donderdag tekst en uitleg te geven over de uitlatingen van regeringscommissaris Ihsane Haouach (Ecolo) aangaande de scheiding tussen Kerk en staat. "We stellen vast dat respect voor onze democratie en onze vrijheden geen voorwaarde is om benoemd te worden tot regeringscommissaris", zegt Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie). “Het antwoord was ontluisterend en kwam erop neer dat Haouach de democratie vijandig gezind mag zijn, en deze ook effectief mag aanvallen, zolang ze daar maar niet meer in de pers over spreekt, omdat ze op die manier paars-groen problemen zou kunnen bezorgen.”

“Door overal ostentatief een hoofddoek te dragen, bewijst Haouach lak te hebben aan de voor haar functie van regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen vereiste neutraliteit”, aldus Van Langenhove. “Om maar te zwijgen van haar minachting voor de democratische waarden van dit land, die volgens haar moeten evolueren naarmate het aantal moslims in België stijgt. Ze stelde eerder zelfs dat moslims zich moeten organiseren om onze politieke instellingen onder druk te zetten.”

“Wie vijandig staat tegenover de democratie kan in geen enkel geval regeringscommissaris zijn”

“De Croo had de benoeming tot regeringscommissaris als een fout moeten erkennen en Haouach stante pede dienen te ontslaan”, vervolgt Van Langenhove. “Maar in plaats van ook maar even stil te staan bij de gevaarlijke uitlatingen van de militante moslimactiviste, vond hij de uitspraken gewoon ‘niet voor herhaling vatbaar’ en hield hij het bij wat algemeenheden over objectiviteit, over vrijheid van eredienst en scheiding tussen Kerk en Staat.”

“Daarnaast wees De Croo zelfs op andere grondrechten die onder druk staan, op het gebied van LGBTI's en het tegengaan van discriminatie”, aldus nog Van Langenhove. “Maar als er één grondrecht is dat momenteel zwaar onder druk staat, is dat wel de vrijheid van meningsuiting, die uitgerekend door Alexander De Croo en zijn paars-groene regering steeds meer wordt uitgehold.”

“Hoe abject haar uitlatingen ook waren, Ihsane Haouach is tenminste eerlijk gebleven. Zij komt als vrome moslima uit waarvoor zij staat”, besluit Van Langenhove. “Een eerlijkheid die bij De Croo niet te vinden is. Het enige waar hij zich mee bezighoudt, is nog meer van onze vrijheden afbreken,door mensen die opkomen tegen de islamisering op te sluiten in de gevangenis.”