Persberichten
woensdag, 13 sep 2023

Van der Straeten moet prijzen van windenergie laag houden

Foto: iStock. Van der Straeten moet prijzen van windenergie laag houden

Het Vlaams Belang wil niet dat minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) toegeeft aan de vraag van de Belgische offshorewindsector om een hogere prijsgarantie te bekomen. Dat zou de prijs van windenergie doen stijgen. “Door de ondoordachte kernuitstap heeft de minister zichzelf geen andere keuze meer gegeven dan volop voor windenergie te gaan”, zegt Kamerlid Kurt Ravyts (Vlaams Belang). “Maar als de sector zijn zin krijgt en een hoog prijsniveau bekomt, worden de consumenten en de bedrijven hiervan de dupe.”

Zoals het Vlaams Belang in het voorjaar reeds voorspelde, is de Europese offshorewindsector in zwaar weer terechtgekomen. Enerzijds werden belangrijke grondstoffen zoals staal gevoelig duurder, en anderzijds hebben ook inflatie en stijgende rentevoeten de financiering van projecten een pak duurder gemaakt. “De Zweedse energieleverancier Vattenfall zag zich in juli bijvoorbeeld om deze redenen genoodzaakt een streep te trekken onder de bouw van een van de grootste windparken op zee in Europa”, aldus Ravyts. “ En zo kende de grootste Europese markt voor offshorewind, deze van het Verenigd Koninkrijk, met geen enkele bieding een totaal mislukte aanbestedingsronde.”

“Van der Staeten mag zich niet achter een studie wegsteken”

“De turbines die een aantal grote Europese producenten maakten, kunnen eenvoudigweg niet meer worden terugverdiend”, gaat Ravyts verder. “Ze hebben heel veel geïnvesteerd in het opschalen van de technologie, maar krijgen de tijd niet om die gemaakte kosten terug te verdienen. En dit omdat er steeds weer grotere turbines worden ontwikkeld.”

Dit alles zorgt voor een heuse schokgolf binnen de Belgische offshorewindsector. “En dus heeft de sector nu een offensief ontketend om van Van der Straeten een voldoende hoge prijsgarantie te bekomen”, aldus nog Ravyts, die de minister hierover zal ondervragen. “Ze moet binnen enkele maanden de prijs vaststellen en heeft met het oog hierop reeds een studie besteld. Het Vlaams Belang zal er echter nauwgezet op toezien dat de minister, die zich in de nesten heeft gewerkt door vijf van de zeven kerncentrales te sluiten, zich niet achter een studie wegsteekt om de consumenten en bedrijven te treffen. Ze moet de prijs zo laag mogelijk houden.”

Het Kamerlid waarschuwt er tot slot ook voor dat China in de toekomst zal zorgen voor de productie van de Europese windenergieparken. “Dat gevaar is niet ondenkbaar. We hebben dit bij de productie van zonnepanelen al zien gebeuren. Een herhaling hiervan moet absoluut voorkomen worden.”