Persberichten
maandag, 17 jul 2023

Van een brede fiscale hervorming komt niets meer in huis

Foto: Vlaams Belang. Van een brede fiscale hervorming komt niets meer in huis

Nu de MR in een persbericht laat weten dat de partij niet langer wenst te onderhandelen over een fiscale hervorming, wordt volgens het Vlaams Belang bevestigd wat al langer duidelijk was: van een groot fiscaal akkoord komt niets meer in huis. “De fiscale hervorming zal de vier jaargetijden van Vivaldi hebben doorlopen. Aanvankelijk beloofd voor de winter van 2022, vervolgens verschoven naar de lente en nu over de zomer getild tot de herfst van 2023”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “Van het zoveelste uitstel komt uiteindelijk afstel. Is er iemand in de Wetstraat die gelooft dat een noemenswaardige fiscale hervorming nog mogelijk is op enkele maanden voor de verkiezingen?”

Al vijf weekends op rij onderhandelen de federale topministers over die belastinghervorming en we lijken steeds verder van een akkoord te staan, zeker nu MR voorlopig niet meer verder wil onderhandelen over fiscale hervorming. Het Vlaams Belang had al weinig of geen verwachtingen meer van de door Vivaldi beloofde fiscale hervorming. “Het was veelzeggend voor het falen van de federale regering en van België dat eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) niet verder raakte dan bilaterale gesprekken”, aldus Vermeersch. “De regeringspartijen kunnen zelfs niet meer aan één tafel zitten om te onderhandelen.”

“Premier De Croo staat met de billen bloot en wordt te kijk gezet door de MR”

Premier Alexander De Croo (Open Vld) benadrukt al weken dat hij streeft naar een akkoord voor 21 juli. “Dat er geen akkoord wordt bereikt tegen de nationale feestdag betekent gezichtsverlies voor de premier. Maar ook voor de minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) en zijn partij die geen enkel gewicht blijken te hebben in deze regering. Het is maar de vraag wie de grootste dweil is van de Wetstraat.”