Persberichten
zaterdag, 10 jul 2021

Van Grieken breekt lans voor Vlaamse frontvorming op 11 juli-viering Vlaams Belang in Kortrijk

Het Vlaams Belang hield vandaag zijn 11 juli-viering in Kortrijk onder de titel ‘Vlaanderen Vrij!’. Vlaams Belang-Kamerleden Wouter Vermeersch en Barbara Pas waren samen met voorzitter Tom Van Grieken de centrale sprekers. Die laatste haalde uit naar minister-president Jan Jambon (N-VA) wiens beleid Van Grieken “slap en onderdanig noemde” en N-VA-voorzitter Bart De Wever die “blijkt de PS te verkiezen boven haar eigen principes, kiezers, en samenwerking met het Vlaams Belang”. Tegelijk riep Van Grieken op tot Vlaamse frontvorming: “Franstaligen kunnen hun ideologische geschillen opzijzetten om hun belangen te verdedigen. Wij dienen dat ook te doen, nu meer dan ooit!”

Het Vlaams Belang heeft op zaterdag de Vlaamse feestdag gevierd in Kortrijk. Het evenement werd ingevuld met randanimatie voor volwassenen en kinderen en een eigen radio-uitzending met politieke interviews, maar centraal stond de toespraak van voorzitter Van Grieken, die werd ingeleid door Kamerleden Vermeersch en Pas. Zij gaven de 11 juli-boodschap mee van de partij: de Vlaamse regering moet zich stoutmoediger opstellen ten aanzien van het federale bestuursniveau en emanciperen. Pas benadrukte dat "Vlaams geld in Vlaamse handen” moet blijven. En aan N-VA-voorzitter Bart De Wever werd dan weer door Van Grieken een oproep gedaan om de animositeit ten aanzien van het Vlaams Belang te laten varen, “net zoals de N-VA-kiezer dat vraagt”, om “de gemeenschappelijke Vlaamse doelen eindelijk te realiseren. Want ofwel slagen we samen, of falen we apart”.

"Laten we samen werken aan een vrij Vlaanderen, dat baas is over de eigen centen en toekomst, een onafhankelijk Vlaanderen!"

“Met veel poeha werd Jan Jambon of ‘Sterke Jan’ aangekondigd als minister-president”, zo zei Van Grieken over Jambons Vlaamse Regering. “En we moeten toegeven: aanvankelijk maakten de straffe woorden en het stoer lijkende regeerakkoord een positieve indruk. Des te groter was onze teleurstelling wanneer ‘Sterke Jan’ vermolmde in ‘Slappe Jan’. De Vlaamse Regering werd een flauw aanhangsel van de federale regering en mat een slaafse houding aan ten aanzien van de Vivaldi-partijen Open Vld en CD&V. Tijdens de coronacrisis toonde Jambon geen enkele aanstalten om de Vlaamse bevoegdheden autonoom in te vullen. Geen enkel veto werd gebruikt. En ook nu is geen ambitie te vinden. De communautaire leegheid van deze Vlaamse Regering is stekend pijnlijk voor elke flamingant.”

Ook De Wever zelf krijgt een veeg uit de pan. “Wat bezielt De Wever wanneer hij keer op keer samenwerking met het Vlaams Belang uitsluit om in één adem samenwerking met de PS voorop te stellen?”, klonk het striemend. “Vroeger zei De Wever dat een stem op het Vlaams Belang een stem was op de PS - maar het omgekeerde is waar: stem op deze N-VA en je krijgt gratis de PS erbij! N-VA was eerst de partij voor de Vlaamse onafhankelijkheid. Dan werd het de partij van het confederalisme. Daarna zei de partij: ‘een Belgische regering zonder de PS is een staatshervorming op zich’. Nu wil het een regering met de PS. Stop toch deze auto-sabotage! Laten we niet langer elkaar uitsluiten, maar de deur openzetten voor samenwerking, en de kiezer eindelijk geven wat hij al zo lang vraagt. Laten we samen dat originele en juiste idee realiseren: een vrij Vlaanderen, dat baas is over de eigen centen en toekomst. Een onafhankelijk Vlaanderen!”