Persberichten
vrijdag, 01 mei 2020

Van Grieken: “Werkende Vlaming mag niet dupe worden van coronacrisis”

Het Vlaams Belang wil de koopkracht van de werkende Vlamingen versterken en verstevigen. Dat is de centrale boodschap van de partij op 1 mei, die ook dit jaar de Dag van Arbeid viert. Concreet wil men een optrekking van de belastbare som tot het niveau van het leefloon en een coronapremie van 1.000 euro voor iedereen die de afgelopen weken bleef doorwerken. “De werkende Vlaming mag niet nog eens opdraaien voor deze crisis, we moeten koste wat het kost hun koopkracht beschermen en verstevigen.”

Het Vlaams Belang viert vandaag 1 mei, de Dag van de Arbeid. De partij die zichzelf beschrijft als een sociale volkspartij viert al meer dan 20 jaar 1 mei, hiervoor vooral een feestdag van de socialisten en communisten. Normaliter zou het Vlaams Belang een meeting organiseren in Oostende, maar door de coronamaatregelen communiceerde de partij haar 1 mei-boodschap in een opiniestuk en organiseerde ze een digitale alternatieve ‘viering’. Via Facebook Live publiceerde het Vlaams Belang tal van videoclipjes waarbij allerlei beroepsgroepen in de bloemetjes werden gezet met streekproducten. Dit om symbolisch de ‘hardwerkende Vlaming’ in de bloemetjes te zetten en de lokale economie te ondersteunen.

Van Grieken op 1 mei: “Nationalisme is per definitie sociaal”

“Het mag echter niet bij symboliek en mooie dankgebaren blijven”, vertelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “We zijn een nationalistische partij, en nationalisme is per definitie ook sociaal. Hou van je mensen, zorg voor je mensen. Dat hebben de afgelopen regeringen veel te weinig gedaan. De facturen van de financiële crisis, de asielcrisis en de intussen voor iedereen duidelijke flop van een taxshift zijn keer op keer op het bord beland van de werkmensen. Genoeg. Niet meer van dat. Niet met ons.”

Daarom wil het Vlaams Belang dat de belastingvrije som wordt opgetrokken tot op het niveau van het leefloon. "Vandaag de dag kan je werken en minder verdienen dan het leefloon, maar toch meer belastingen betalen. Dat is niet meer van deze tijd”, zo luidde het donderdag ook op Radio 1. Daarnaast wil het Vlaams Belang de coronapremie van 1.000 euro die vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) tevergeefs beloofde effectief realiseren. Als financiële ommezijde wil de partij de sociale zekerheid meer afschermen voor nieuwkomers, onder andere door hen eerst minstens 7 jaar te laten bijdragen aan de kas, en een slankere, performantere overheid.