Persberichten
maandag, 30 mrt 2020

Van Grieken: “Wie opzettelijk corona-ziekte verspreidt moet zwaar gestraft worden”

Vlaams Belang dient wetsvoorstel in om geweld tegen hulpverleners zwaarder te bestraffen

De voorbije dagen kwamen verschillende incidenten aan het licht met een gelijkaardig stramien: jongemannen, veelal van allochtone afkomst, negeren de maatregelen inzake corona, en worden daarop aangesproken door politie. De reactie is vaak verbaal en fysiek geweld. Daarbij wordt er ook geregeld opzettelijk in het gezicht van agenten gehoest of gespuwd. Vlaams Belang diende dan ook een wetsvoorstel in om dit soort wangedrag – zeker in deze corona-tijden – extra zwaar te bestraffen. “Wie politie of andere hulpdiensten aanvalt, valt ons dan ook allemaal aan en moet zwaar bestraft worden”, aldus Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Wie dan ook nog het verspreiden van een potentieel dodelijke ziekte mee in de hand werkt, dient nog zwaarder bestraft te worden.”

‘Ninoofse jongeren spuwen en hoesten naar politie en blijven samenkomen’, ‘Jongeren raken bijna slaags met politie in Schaarbeek na niet respecteren van ‘social distancing’, ‘Alweer spuwincident: politie legt feestje stil in Antwerpen, aanwezige spuwt in gezicht agent’… Het is slechts een greep uit krantenkoppen waarmee we de afgelopen dagen werden geconfronteerd. Telkens gaat het om gelijkaardige incidenten. Het Vlaams Belang dient een wetsvoorstel in om extra zware straffen in te voeren.

Vlaams Belang: “Wie politie en andere hulpdiensten aanvalt, valt ons allemaal aan en moet zwaar bestraft worden”

Geweld tegen hulpdiensten en in het bijzonder tegen politieagenten is al enige tijd courant. Maar in deze corona-tijden krijgt dat geweld nog een extra dimensie: verschillende verdachten trachten agenten af te schrikken door in hun gezicht te spuwen of te hoesten, wetende dat men op die manier het potentieel dodelijke corona-virus kan doorgeven. Het Vlaams Belang trekt al langer aan de alarmbel betreffende het geweld tegen politie en hulpdiensten en doet dat vandaag opnieuw.

“Geweld tegen agenten en andere hulpdiensten is te allen tijde schandalig, maar is dat vandaag misschien nog meer”, klinkt het bij Van Grieken nog. “Onze samenleving staat immers al onder zware druk en we kunnen alle helpende handen gebruiken. Wie politie en andere hulpdiensten aanvalt, valt ons allemaal aan en moet zwaar bestraft worden. Wie dan ook nog het verspreiden van een potentieel dodelijke ziekte mee in de hand werkt, dient nog zwaarder bestraft te worden.”

Corona verspreiden? “We spreken van een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar”

Het Vlaams Belang blijft niet bij de pakken zitten en zal dan ook eerstdaags een wetsvoorstel indienen om het tuig dat onze maatschappij dag in dag uit – ook in corona-crisis – onder druk blijft zetten, aan te pakken.

“We willen dat het opzettelijk besmetten of trachten te besmetten van hulpverleners met een gevaarlijke ziekte duidelijk als een daad van geweld en agressie geïnterpreteerd en navenant bestraft wordt”, zo legt ook Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) uit. “We spreken dan van een gevangenisstraf van vijf jaar tot tien jaar en een geldboete van drieduizend euro tot  vijfduizend euro bij het aan hulpverleners opzettelijk overbrengen van een ongeneeslijk lijkende ziekte.” De partij beseft dat dat zware straffen zijn, maar “zachte heelmeesters maken stinkende wonden”, zo besluit Depoortere.