Persberichten
maandag, 08 apr 2024

Van Hool symptomatisch voor crisis maakindustrie

Foto: iStock. Van Hool symptomatisch voor crisis maakindustrie

Het Vlaams Belang betreurt het ten zeerste dat meer dan 1.500 mensen hun job verliezen door het faillissement bij Van Hool. “Ons medeleven gaat uit naar de getroffen werknemers”, zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang). “We moeten beseffen dat het failliet van Van Hool symptomatisch is voor de problemen in de Vlaamse maakindustrie. We moeten het beleid omgooien, daarom pleiten we onder meer voor de invoering van extra selectiecriteria ‘lokale tewerkstelling’ en ‘duurzaamheid’ bij openbare aanbestedingen.”

Het busbedrijf Van Hool wordt overgenomen, maar daarvoor moet het bedrijf eerst failliet verklaard worden. Overnemers VDL en Schmitz Cagobull zouden slechts jobs hebben voor 650 tot 950 werknemers van Van Hool. “Dit nieuws komt enorm hard aan voor alle werknemers”, zegt Janssens. De partij dringt erop aan dat de werknemers zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen en begeleid worden door de VDAB. “Dit faillissement was vermijdbaar. We kunnen dit niet los zien van de crisis waarin de Vlaamse maakindustrie verkeert. Deze zomer sloot bijvoorbeeld geruisloos de butylrubberfabrikant Arlanxeo in Zwijndrecht de deuren als gevolg van dumping uit China en India.”

“We willen de invoering van extra selectiecriteria ‘lokale tewerkstelling’ en ‘duurzaamheid’ bij openbare aanbestedingen”

Volgens het Vlaams Belang ligt het beleid van de Vlaamse regering mee aan de bron van de problemen bij Van Hool. “Het is de Vlaamse regering die een gunningsbeleid heeft gecreëerd op maat van Chinese bedrijven en niet op maat van onze eigen strategische industrie. Het is ook de Vlaamse regering die beslist om volop in te zetten op elektrische bussen die handenvol geld kosten en uit China geïmporteerd worden.”

De partij wil dat er ingezet wordt op het behoud en zelfs de terugkeer van strategische industrieën en de maakindustrie. “Daarvoor is een drastische verlaging van de lasten op arbeid nodig in dit land”, aldus Janssens. “We weten dat dat enkel mogelijk is in een zelfstandig Vlaanderen. Maar daarnaast moeten we ook onmiddellijk het gunningenbeleid aanpassen op maat van Vlaamse en niet van Chinese bedrijven. Daarom vragen we de invoering van extra selectiecriteria ‘lokale tewerkstelling’ en ‘duurzaamheid’ bij openbare aanbestedingen.”