Persberichten
dinsdag, 15 jul 2025

Van Peteghem wil “geen taboes uitspreken” over defensiebelasting

Foto: iStock. Van Peteghem wil “geen taboes uitspreken” over defensiebelasting

De inkt op het ontwerp van de nieuwe meerwaardebelasting (Jambontaks) is nog niet droog, of binnen de regering-De Wever spreekt men al over een defensiebelasting. Minister van Begroting Vincent Van Peteghem (cd&v) wil "geen taboes uitspreken" over de manier waarop de federale regering de sterk opgedreven defensie-uitgaven wil financieren, ook niet over een eventuele defensiebelasting. Dat heeft hij dinsdag in de Kamercommissie Financiën geantwoord op een vraag van Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “De minister sluit een defensiebelasting niet uit in het land met de hoogste belastingen ter wereld”, reageert Vermeersch. “Er dient naar andere opties te worden gekeken, zoals knippen in de uitgaven, in plaats van de gemakkelijkheidsoplossing: een zoveelste nieuwe belasting.”

De federale regering besliste eerder al om de defensieuitgaven vanaf dit jaar op te trekken tot 2 procent van het bruto binnenlands product. Waar de regering dat geld de komende jaren zal halen, is nog niet beslist. Binnen de regering gingen al verscheidene stemmen op om een defensiebelasting in te voeren. Zo liet premier De Wever (N-VA) midden mei, in een interview met RTBF, reeds een kier open voor een defensiebelasting. Ook Vooruit-voorzitter Conner Rousseau en de minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Prévot (Les Engagés), stelden al dat nieuwe belastingen een optie zijn om de defensie-uitgaven te financieren. cd&v-voorzitter Sammy Mahdi leek er echter geen voorstander van.  

Cd&v-vicepremier Vincent Van Peteghem kreeg de vraag dinsdag in de Kamercommissie van Vlaams Belang-parlementslid Wouter Vermeersch. "Ik wil geen taboes uitspreken", zei hij. Van Peteghem wil eerst zien wat de door de regering besliste hervormingen opbrengen, om daarna te bekijken of er ‘nieuwe initiatieven’ nodig zijn. "Dat betekent niet dat ik een belasting een goed idee vind”, aldus de minister nog. 

Bij gebrek aan effectieve hervormingen en doortastende besparingen, rest de regering-De Wever enkel nog de optie om te belasten. “In dit land, wereldkampioen in zowat elke belastingsdiscipline, mogen er geen nieuwe belasting komen, maar moet er gekeken worden naar de andere opties: knippen in de uitgaven en in de moddervette Belgische staat en werk maken van een echt kerntakendebat”, besloot Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). Vlaams Belang heeft tijdens de recente begrotingsdebatten maar liefst 5 miljard aan besparingen op tafel gelegd.